Δια πυρός και σιδήρου θα πραγματοποιηθεί φέτος το πέρασμα του Βουραϊκού, με τον Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας και Αναρρίχησης να διοργανώνει ένα event που έχει πάρει πλέον πανελλήνιες διαστάσεις και που θα έπρεπε να γίνει, παρόλο που όλα τα δεδομένα και οι συνθήκες έτειναν προς την αναβολή του. 

Από την μία η κατολίσθηση στην Κάτω Ζαχλωρού, σε έναν δρόμο που είναι αποκλεισμένος και η απαγόρευση εξαιτίας του φαινομένου αυτού των δρομολογίων του Οδοντωτού. Από την άλλη οι φοβίες όλων των αρμοδίων που αρνούνταν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να υπογράψει και να πάρει την ευθύνη πάνω του, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Οι ιθύνοντες της διοργάνωσης και οι άνθρωποι του συλλόγου, όμως, επέμεναν και τελικά κατάφεραν και βρήκαν μία λύση. 

Το πέρασμα, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν τελικά, θα γίνει την Κυριακή στις 12 Μαΐου και η διαδρομή θα είναι διαφορετική και συγκεκριμένα από τον δρόμο που οδηγεί από το Μέγα Σπήλαιο προς τα Καλάβρυτα. Το μονοπάτι αυτό είναι στα 600 μέτρα του δρόμου αυτού. 

Στην αφετηρία, σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές, υπάρχει πινακίδα που αναγράφει Ζαχλωρού και εκεί υπάρχει μεγάλος χώρος για να παρκάρουν τα Ι.Χ.  Το μονοπάτι αυτό είναι περίπου μισή ώρα πορεία για τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζαχλωρούς. Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του συλλόγου, το μονοπάτι είναι ασφαλές, η διαδρομή είναι φανταστική, όμως οι περιπατητές θα πρέπει να φοράνε σε κάθε περίπτωση ειδικά ορειβατικά παπούτσια και να έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό.

Ωστόσο, η συμπεριφορά των αρμοδίων τους, άφησε μία πίκρα στους ανθρώπους της διοργάνωσης. "Ήξεραν όλοι οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, εδώ και είκοσι μέρες για το φαινόμενο της κατολίσθησης, αλλά και ότι θα γινόταν το πανελλήνιο πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού, σε μία διοργάνωση που κάθε χρόνο φέρνει χιλιάδες κόσμου στα Καλάβρυτα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Χαράλαμπος Ερμείδης. 

"Όμως παρόλα αυτά δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν μια μελέτη από έναν ειδικό γεωλόγο που θα άναβε το πράσινο φως για την κανονική διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ο καθένας βέβαια έχει το δίκιο του, αλλά όλοι μαζί έβαλαν την ουρά τους από έξω και οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήμασταν εμείς που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν έχουμε κανένα έννομο συμφέρον από όλη αυτή την εκδήλωση". 


Μεγάλη και φέτος η συμμετοχή του κόσμου

Η σημαντική διαφορά σε ότι αφορά την φετινή διοργάνωση έχει να κάνει με τον Οδοντωτό.  Το ιστορικό τραινάκι του Οδοντωτού που είναι ταυτισμένο με το πέρασμα δεν παίρνει μέρος στην εκδήλωση αφού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χωρίς το αντίστοιχο χαρτί γεωλογικής μελέτης δεν ξεκινάει τα δρομολόγια της. 

"Εμείς το μόνο που ζητήσαμε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν να βάλει το τραινάκι, ειδικά για την εκδήλωση για την διαδρομή Διακοπτού - Ζαχλωρού, όμως δεν πήραμε καμία απάντηση" τονίζει ο κ. Ερμείδης. 

Κατά συνέπεια τα Καλάβρυτα ουσιαστικά μένουν έξω από την όλη διαδρομή, άρα φέτος δεν θα έχουν τα ανάλογα οφέλη τουριστικά από αυτή την εκδήλωση, παρόλο που θα υπάρχει σύνδεση με τουριστικά λεωφορεία  τόσο από το Διακοφτό, όσο και από το Μέγα Σπήλαιο. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και φέτος η συμμετοχή του κόσμου στο πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού θα είναι μεγάλη και αναμένεται να φτάσει τα 3.000 με 4.000 άτομα. Αρκετοί από την Αθήνα και από την Πάτρα πρόκειται να ταξιδέψουν μόνο και μόνο για να βρεθούν την Κυριακή σε αυτή την εκδήλωση. 

Μια εκδήλωση που σου προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία, περνώντας μέσα από την καρδιά του βουνού, δίπλα στη φύση, σε μία μοναδική διαδρομή.