Το θέμα των ημερών στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας δεν είναι άλλο από τις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο πριν από μερικές ημέρες και ενώ ήδη έχουμε μπει στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. 

Οι παροχές αυτές αποτέλεσαν την αφορμή για να ανέβει ακόμα περισσότερο το κλίμα και η ένταση, με την Νέα Δημοκρατία, αλλά και γενικότερα το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρεται σε ένα ακόμα προεκλογικό κόλπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ανατρέψει τη εις βάρος της κατάσταση που σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο patrasevents.gr, είναι ξεκάθαρος για τους στόχους των παροχών αυτών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τους λόγους και τον σκοπό που γίνονται, είναι καλοδεχούμενες για την κοινωνία. Είναι σίγουρα μία ανάσα από το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο που οδήγησε η ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, με την υπερφορολόγηση που ακολούθησε ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της, τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδος.

Οι παροχές όμως αυτές είναι εξίσου σαφές ότι έχουν σαν σκοπό τους να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται άλλωστε από την χρονική περίοδο που ανακοινώθηκαν, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές". 

Η κατάσταση και οι συντελεστές στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι παροχές αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα μία επιστροφή στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή, αφού τα ποσοστά που μειώνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν κατά το διάστημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

"Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Ο συντελεστής φορολογικού εισοδήματος ήταν στο 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγε στο 29%. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα ήταν στο 55% και ο ΣΥΡΙΖΑ το εκτόξευσε στο 100%. Ο συντελεστής ΦΠΑ για την εστίαση και τα τρόφιμα ήταν στο 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της διακυβέρνησης του το πήγε στο 24%. 

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα καθαρά μνημονιακό μέτρο, στα χρόνια της διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 10%. Έρχεται λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας ως παροχές του την προηγούμενη κατάσταση για να μειώσει τον συντελεστή του ΦΠΑ στα είδη της εστίασης από το 24% που ο ίδιος το είχε ανεβάσει στο 13% που ήταν και πριν, αφήνοντας όμως από έξω από την μείωση αυτή τα καφέ και τα αναψυκτικά. 

Αφήνει στο 24% τον καφέ και τα αναψυκτικά που έχουν μεγάλη κατανάλωση και αποτελούν πλέον για τον Έλληνα την μοναδική διασκέδαση που του έχει απομείνει" τονίζει ο κ. Κουτρουμάνης.

Μειώνει τις αυξήσεις που έκανε και τις εμφανίζει ως επίτευγμα

"Με λίγα λόγια κάνει κάποιες μειώσεις σε φόρους, μετά από αυξήσεις που ο ίδιος δημιούργησε και τις εμφανίζει ως επίτευγμα του. Οι παροχές όμως αυτές ουσιαστικά αποτελούν αποσπασματικές αντιγραφές και μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμα της η Νέα Δημοκρατία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα υιοθετήσει ως δικά του και βιάζεται για να τα νομοθετήσει, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν θα είναι αυτός που θα κληθεί να τα εφαρμόσει, αλλά η επόμενη κυβέρνηση που θα τον διαδεχθεί.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να μεταλλάξει την πραγματικότητα της σημερινής οικονομίας και η πραγματικότητα αυτή λέει ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε την μεσσία τάξη οδηγώντας την στο τέλμα και κατέστρεψε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας με την πολιτική της τις πολυεθνικές εταιρείες που πλέον έχουν παγιώσει τους όρους τους στην αγορά αφού βρήκαν μπροστά τους οικονομικά διαλυμένες ελληνικές επιχειρήσεις".  

Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι η προσπάθεια αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα δεν θα έχει επιτυχία. "Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τέτοιου τύπου αποσπασματικά μέτρα. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος δεν θα ξεγελαστεί από τις γνωστές πια μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ και θα κρίνει σωστά, δίνοντας την ανάλογη απάντηση και στέλνοντας το αντίστοιχο μήνυμα".