Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης, ενισχυμένη μάλιστα κατά δύο βουλευτές, με 153 ψήφους.

Την έκπληξη έκανε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης ο οποίος ψήφισε «ναι» και μαζί με τον Θαν. Θεοχαρόπουλο ανέβασαν κατά δύο βουλευτές την πλειοψηφία από τους 151 που είχε πάρει η κυβέρνηση προ δύο μηνών στην αντίστοιχη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Τσίπρας: Την άλλη εβδομάδα ψηφίζονται οι παροχές

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε για την ψήφο Σαρίδη ο Τσίπρας

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».

Μπηχτές, αλλά ηπιότεροι τόνοι μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το κλείσιμο της τριήμερης διαδικασίας συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους.

Στη σκιά της θυελλώδους σύγκρουσης την πρώτη ημέρα της διαδικασίας, όπου υπήρξαν απίστευτες αλληλοκατηγορίες για τα κότερα, για τον πλουτισμό και τις σχέσεις με τη χούντα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να αφήσουν αιχμές, αλλά να μην δώσουν συνέχεια.

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθώ άλλη προσβολή για την οικογένειά μου

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την ομιλία του είπε με ειρωνικό ύφος πως «έκανε ηγετική εμφάνιση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» που προηγήθηκε στο βήμα και μάλιστα «απόντος του κ. Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην ένταση της πρώτης ημέρας της διαδικασίας επέλεξε να κλείσει το θέμα. «Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Ολοι με ξέρουν ότι δεν είναι αυτό το ήθος και το ύφος μου. Κάνει λάθος ο Τσίπρας όμως αν νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία πολιτεύομαι είναι αδυναμία. Δεν θα ανεχθώ άλλη προσβολή για την οικογένειά μου. Σταματώ εδώ. Καλό θα είναι ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης πως ήταν λάθος του Μανώλη Κεφαλογιάννη λέγοντας ωστόσο πως είχε το θάρρος να ανακαλέσει δημοσίως.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού την Τετάρτη είπε: «Ο Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που κρύβει μέσα του, μίλησε με απαράδεκτο ύφος. Παρακολουθώ την Βουλή από 15 χρονών, ακόμη και στις πιο ταραγμένες περιόδους δεν είχε μιλήσει κανείς πρωθυπουργός σε πολιτικό του αντίπαλο» είπε για να προσθέσει: «Οταν μου μιλάτε στον ενικό, προσβάλλετε το αξίωμά σας, όχι εμένα». Εκανε λόγο για «καφενειακού επιπέδου» ύφος και άσκησε εκ νέου κριτική στην αναφορά Τσίπρα για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για τον οποίο είπε ότι τον περιφέρει ως γλάστρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τις σκαφάτες διακοπές του Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η σχετική συζήτηση δεν είναι κουτσομπολιό αλλά «βαθιά πολιτική».

«Όταν έχετε κάνει καριέρα λέγοντας ότι είστε απέναντι από τις ελίτ και κάνετε κρυφά διακοπές με κότερα λίγες μέρες μετά το Μάτι, πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες κ. Τσίπρα» είπε με έμφαση.

«Ο στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη γράφτηκε για κάποιους σαν κι εσάς»

Μάλιστα με αφορμή τους στίχους από ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη που αφιέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές στον κ. Μητσοτάκη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο γιο του ποιητή και στα όσα δήλωσε και του αφιέρωσε και εκείνος στίχους από άλλο ποίημα του.

«Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του μεγάλου ποιητή της Αριστεράς, δήλωσε πως ο στίχος που επικαλεστήκατε προχθές, κ.Τσίπρα, «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε…», γράφτηκε από τον πατέρα του για κάποιους σαν εσάς. Συνεπώς, σας τον επιστρέφω. Και μάλιστα στα σωστά του συμφραζόμενα. Και σας αφιερώνω με τη σειρά μου ένα άλλο δίστιχο του Μανώλη Αναγνωστάκη από το ποίημα του «Φοβάμαι»:

«Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου». Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μητσοτάκης: «Σηκώνω το γάντι, προκηρύξτε εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε ευθεία πρό(σ)κληση στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές εάν το βράδυ των ευρωεκλογών ηττηθεί.

«Σηκώνω το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του».

Μητσοτάκης: Παρεξηγήσιμη η σπουδή της Ξ. Δημητρίου για Κουφοντίνα

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην κατάσταση ανομίας στην χώρα: «Καταστήσατε τους πολίτες και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ!» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε παρεξηγήσιμη την δημοσιοποίηση της έρευνας από την εισαγγελέα του Αρειου Πάγου. "Θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Εγώ ποτέ δεν είπα "Εφιάλτη" τον πατέρα σας»

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν πολιτική επιλογή του προέδρου της ΝΔ και του επιτελείου του, να κάνει «αρένα» την πολιτική, πριν τις εκλογές. «Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα σοβαρά ζητήματα, εκεί που νομίζουν ότι μπορεί να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Ο στόχος τους ήταν σαφής: Να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ελάφρυνσης, το πώς βγήκαμε από τα μνημόνια» είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε προς τον Κ. Μητσοτάκη: «Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών. Αν νομίζετε ότι σας τιμά συνεχίστε. Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είπατε για τον πατέρα σας. Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης αντέδρασε λέγοντας «δεν έχετε σεβασμό» για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Εγώ δεν έχω σεβασμό;». «Ηταν δημόσιο πρόσωπο, ήταν πρωθυπουργός τον σέβομαι» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εσείς έχετε κόμπλεξ από την σκιά του πατέρα σας»

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε: «Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε».

«Όταν έπαιρνε άδειες ο Ξηρός η ΝΔ ήταν κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της ΝΔ για τις άδειες Κουφοντίνα. «Όταν έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε μία από αυτές δεν επέστρεψε στις φυλακές, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της; Τότε δεν σας άκουσα να διαμαρτύρεστε» είπε

Παράλληλα, εγκάλεσε την Νέα Δημοκρατία ότι κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική.

«Είναι όπως η καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, πως σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές.

«Είπατε μισή «συγγνώμη» για την αθλιότητα Κεφαλογιάννη»

Τόνισε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε "μισή συγγνώμη" για την "αθλιότητα" του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την "αθλιότητα" που έκανε, όπως είπε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας και να λέει ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την "αθλιότητα" που έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει "κατά κράτος", επισήμανε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνει "πάσες σε κενό τέρμα" στην κυβέρνηση.

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, θα νικήσουμε ξανά»
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών", σημείωσε.