Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους η ανάπλαση των Ζαρουχλεΐκων στην Πάτρα και η διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου στην παραλιακή περιοχή από την Κανελλοπούλου έως την Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι παρεμβάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την Πάτρα έχουμε προβλέψει παρεμβάσεις για κάθε γωνιά της πόλης. Είναι επιλογή μας οι αναπλάσεις των συνοικιών που συναρτώνται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι επιλογή μας όμως να βάλουμε και το ποδήλατο στη ζωή μας. Υιοθετούμε μια διαφορετική στάση ζωής. Είναι μια πρόταση για το περιβάλλον, τη λειτουργικότητα και την οικονομία. Θέλουμε τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας φιλικές στους πολίτες, που ακολουθούν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης και του θορύβου» ανέφερε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Η σωστή προετοιμασία και η άψογη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναν άρτιο σχεδιασμό που αξιολογήθηκε θετικά.

Η ανάπλαση Ζαρουχλεΐκων

Η «Ανάπλαση Ζαρουχλεΐκων», προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ αφορά την ανάπλαση αναβάθμιση και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων, με σημειακές παρεμβάσεις σε τέσσερις περιοχές.

α) Περιοχή 1, περικλείεται από τις οδούς Βελουχιώτη, Κολχίδος, Αγ. Ιωάννου Πράτσικα και Πέττα καθώς και την οδό Αυτ. Ανδρονίκου.

β) Περιοχή 2, περικλείεται από τις οδούς Γοργοποτάμου, Ανθείας, Νικηταρά και Καρπενησιώτη, Ανδρικοπούλου.

γ) Περιοχή 3, περικλείεται από τις οδούς Αυτ. Βασιλείου, Αυτ. Θεοφίλου, Τρικάλων - Ικονίου και Σελεύκειας – Νιόβης.

δ) Περιοχή 4, περικλείεται από τις οδούς Ευβοίας, Οιδίποδος, Ιοκάστης, Κρέοντος και Κολχίδος.

Η συνολική παρέμβαση θα περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης πεζοδρομίων και πεζοδρόμων. Οι πεζόδρομοι θα είναι ήπιας κυκλοφορίας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Η παρέμβαση θα γίνει με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με περιβαλλοντική ευαισθησία, χρηστικότητα και δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία της περιοχής.

Η βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των χρηστών του χώρου, δηλαδή η ανάπλαση των ανωτέρω τεσσάρων ιστορικών γειτονιών με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και προδιαγραφές.

Η κατασκευή Ποδηλατοδρόμου στην Παραλιακή Ζώνη

Ο ποδηλατόδρομος στην παραλιακή διαδρομή από την Κανελλοπούλου έως την Παπαφλέσσα είναι προϋπολογισμού 551.248 ευρώ. Θα συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο με το κέντρο της Πάτρας μέσω ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων (πλατείες-πεζόδρομοι) συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή θα εκτείνεται κατά μήκος των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου - Όθωνος Αμαλίας- Ακτή Δυμαίων.

Θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου και θα τερματίζει στην οδό Παπαφλέσσα όπου θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται μέσα από το Νέο Λιμένα της Πάτρας.