Η πρώτη δουλειά του φετινού Artwalk της Πάτρας ολοκληρώθηκε και η αχαϊκή πρωτεύουσα πρόσθεσε μία ακόμα υπέροχη τοιχογραφία σε ένα γκρίζο τοίχο της, δίνοντας περισσότερο χρώμα και φαντασία στον χαρακτήρα της. 

Δίνοντας περισσότερο τέχνη με λίγα λόγια. Το φετινό Street Art Festival της Πάτρας, κρίνοντας από την πρώτη mural που βλέπουμε πλέον στην Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου, αλλά και παίρνοντας μία εντύπωση από τις άλλες δύο τοιχογραφίες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και ανεβάζει τις προσδοκίες των φίλων αυτής της τέχνης που είναι αλήθεια πως την γνώρισαν μέσα από αυτή την διοργάνωση. 

Αν δεν υπήρχε η Αrt in Progress και ο Κλεομένης Κωστόπουλος λίγοι από μας θα γνωρίζαμε αυτή την τέχνη της street art και ακόμα λιγότεροι θα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τέτοια υπέροχα έργα τέχνης. 

Γιατί έργα τέχνης είναι όλα όσα έχει αφήσει σε αυτή την πόλη η Artwalk, βάζοντας στο επίκεντρο της μοντέρνας τέχνης την Πάτρα και δίνοντας της την δυναμική για να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τα σύνορα της χώρας. 

Αυτός, άλλωστε, είναι ο φετινός στόχος του Artwalk 4 της Πάτρας, σε σύγκριση με πέρυσι. "Φέτος δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην εξωστρέφεια" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr o Κλεομένης Κωστόπουλος. 

"Το στοίχημα για μας για αυτή τη χρονιά είναι να βάλουμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε την Πάτρα σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη γνωστή μέσα από αυτά τα έργα τέχνης στο εξωτερικό". 

Αυτή είναι και η αιτία που στο φετινό φεστιβάλ οι οχτώ από τους δέκα καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί για να πάρουν μέρος και να ζωγραφίσουν τους γκρίζους τοίχους της Πάτρας, κάνοντας τους τέχνη δεν είναι Έλληνες, αλλά προέρχονται από άλλες χώρες. 

Στην Πάτρα θα έρθουν για λογαριασμό του φετινού Street Art Festival καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου. Από την Αυστραλία, από το Βέλγιο, από την Γερμανία και ήδη η δουλειά που έχουμε δει από τους πρώτους street artist που παίρνουν μέρος στο φετινό φεστιβάλ είναι τουλάχιστον εκπληκτική. 

"Πρόκειται για καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους κορυφαίους του είδους τους στον κόσμο, καλλιτέχνες που τα έργα τους αποτελούν πόλο έλξης για τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Πλέον η Πάτρα μπαίνει και αυτή στη λίστα των πόλεων που φιλοξενούν τόσο σημαντικές τοιχογραφίες και αυτό ξέρετε αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά και ένας πόλος έλξης για επισκέπτες που ελπίζουμε ότι θα τη βοηθήσει στην προσπάθεια για την τουριστική της ανάπτυξη" τονίζει ο κ. Κωστόπουλος. 


Πέρα όμως από τους καλλιτέχνες που φέρνει στην Πάτρα η Arti In Progress ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνουν και σε δύο ακόμα στοιχεία του φεστιβάλ.

Το πρώτο αφορά τους εθελοντές της Art In Progress που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η διοργάνωση. Φέτος υπάρχουν 25 με 30 εθελοντές από την Art In Progress που βρίσκονται όλη μέρα στο πόδι και τρέχουν για τα πάντα που αφορούν το φεστιβάλ, από την φιλοξενία των καλλιτεχνών, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια που αφορά τα έργα και τις τοιχογραφίες. 

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα street art που γίνονται κατά την διάρκεια της φεστιβάλ. Πρόκειται για μαθήματα που γίνονται προς τους νέους και τους ενδιαφερόμενους Πατρινούς για αυτή την μορφή τέχνης, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στην Πάτρα.

"Μέσα από αυτά τα προγράμματα θέλουμε να προωθήσουμε την καλλιτεχνική παιδεία και την αγωγή στην Πάτρα, κάνοντας συνείδηση στην πόλη ότι μία τοιχογραφία είναι ένα διαφορετικό πράγμα και δεν έχει καμία σχέση με τα συνθήματα ή τις μουντζούρες που μπορεί να δει κάποιος σε έναν τοίχο" τονίζει ο κ. Κωστόπουλος. 

Το ενθαρρυντικό πάνω σε αυτό είναι ότι η ανταπόκριση από τους Πατρινούς και ειδικότερα από την νέα γενιά είναι μεγάλη και η συμμετοχή στα προγράμματα χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της πόλης για την street art.

Άλλωστε, είναι το μοναδικό φεστιβάλ αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα και ήδη ο στόχος της περασμένης χρονιάς έχει προ πολλού επιτευχθεί. Το Artwalk και η Art In Progress έκανε την Πάτρα σημείο αναφοράς σε όλο το πανελλήνιο. 

Η Πάτρα ύψωσε το κεφάλι. Φέτος, όπως είπε και ο κ. Κωστόπουλος, ο πήχης ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, με στόχο αυτή η πόλη να σηκώσει επιτέλους ακόμα πιο ψηλά το κεφάλι της. Θα τα καταφέρει; Κάτι μας λέει πως ναι.

Η απάντηση όμως πάνω σε αυτό το ερώτημα θα είναι οριστική μετά τα μέσα του Ιουλίου όταν και ολοκληρωθεί και η τελευταία από τις δέκα τοιχογραφίες που είναι να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ. Από πού πηγάζει όμως αυτή η αισιοδοξία μας;

Αρκεί να κοιτάξουμε το έργο της JDL, αρκεί να κοιτάξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρκεί να δούμε και τις υπόλοιπες τοιχογραφίες που έχουν γίνει στην Πάτρα. Αρκεί σε τελική ανάλυση να στρέψουμε τα μάτια μας στην ίδια την τέχνη. Ψηλά το κεφάλι λοιπόν...