Είναι γνωστό ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες πίστευαν ότι μέσα στα σπήλαια ζούσαν οι θεοί. Για αυτό τα σπήλαια ήταν για αυτούς ένας ιερός τόπος. 

Άλλωστε, το καθένα από αυτά είχε αποκτήσει ήδη την δική του ιστορία, έχοντας φιλοξενήσει εκεί τους προγόνους τους κάποιους εκατοντάδες αιώνες νωρίτερα, όταν ο άνθρωπος αναζητούσε στα σπήλαια ένα καταφύγιο για να προφυλαχθεί από τα διάφορα επικίνδυνα φαινόμενα της φύσης. 

Ας μην ξεχνάμε ότι στα σπήλαια εντοπίστηκαν οι πρώτες γραφές του κόσμου, ενώ αν θέλουμε να δούμε και την σημασία που έπαιξαν στην διάδοση της παγκόσμιας τέχνη, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι πρόγονοι των των μινωικών τοιχογραφιών που επηρέασαν όσο τίποτα άλλο τα σύγχρονα ρεύματα, βρέθηκαν μέσα σε αυτά. 

Ο κόσμος των σπηλαίων είναι με λίγα λόγια μαγικός από κάθε άποψη και αυτή η μαγεία εναλλάσσεται όπως όλες ανάμεσα στους μύθους και την πραγματικότητα που την διέπουν, στοιχεία που πολλές φορές είναι σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα ξεχωρίσει και να τα διακρίνει. 

Από αυτή την άποψη ομιλία που κάνει την Παρασκευή στις 10 του μήνα ο Πάνος Καρούτσος, ένας περιηγητής και αυθεντικός θαυμαστής των σπηλαίων που το ευρύ κοινό γνώρισε για πρώτη φορά μέσα από το patrasevents.gr, έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Η ημερίδα "Σπήλαια, μύθοι και πραγματικότητα" που πραγματοποιείται στο θέατρο act, sta σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου στο πλαίσιο του Patras Science Festival, έχει αυτό τον σκοπό. Να ξεχωρίσει ανάμεσα στα στοιχεία αυτά την αλήθεια, την γνώση που συνιστά την σπηλαιολογία η οποία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης της Γεωλογίας.


Ο ίδιος που άλλωστε σπουδάζει στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο patrasevents.gr για την εκδήλωση αυτή τονίζει: 

"Πολλές φορές έχουμε επισκεφτεί κάποιοι από εμάς ένα σπήλαιο, είτε τουριστικό, είτε μη αξιοποιήσιμο. Αυτό που προηγείται όμως τις περισσότερες φορές είναι ένας μύθος, μια ιστορία, μερικές φήμες. Είναι όλα αυτά η πραγματικότητα ή απλά ευφάνταστες ιστορίες που με το πέρασμα του χρόνου η γέροντες του χωριού λένε στα μικρά παιδιά ώστε να τα αποτρέψουν και να τα προφυλάξουν από πιθανούς κινδύνους που γεννά η περιέργεια;" 

Θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην Λευκάδα που κατά την θεωρία του Γερμανού αρχαιολόγου Dörpfeld είναι η ομηρική Ιθάκη, και θα επισκεφτούμε την χοιροσπηλιά του Εύμαιου και το σπήλαιο της Κίρκης, για να κλείσουμε την περιοδεία μας στην Πεντέλη και στο σπήλαιο του Λήσταρχου Νταβέλη". Μάλιστα, όσοι παρευρεθούν στην ομιλία στο τέλος τους περιμένει μία όμορφη έκπληξη. 


Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που ο Πάνος Καρούτσος συμμετέχει στο Patras Science Festival.

"Πίσω από κάθε σπήλαιο κρύβεται μια ιστορία, μια φήμη, που το συνοδεύει στο ταξίδι μέσα στο χρόνο. Απόκοσμοι ήχοι και μορφές από τα βάθη των σπηλαίων, στοές, που σε οδηγούν χιλιόμετρα μακριά και σε άλλους τόπους, σεντούκια γεμάτα λίρες, Κύκλωπες, ληστές, Θεοί, δράκοι, υποβρύχια, χώροι γεμάτοι μυστήριο!

Είναι όμως αυτή η αληθινή εικόνα των σπηλαίων; Είναι απλά μύθοι ή πραγματικότητα; Ένα παιχνίδι ακροβασίας, που ξεδιπλώνεται όμορφα μπροστά στα μάτια μας και που η επιστήμη της Γεωλογίας έρχεται να δώσει φως στην πραγματική ιστορία γένεσης των σπηλαίων" αναφέρεται στην σχετική περίληψη της εκδήλωσης.