Η φρενίτιδα που βιώσαμε τα τελευταία δυο χρόνια με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb δείχνει να κοπάζει και οι ιδιοκτήτες που αξιοποιούν τα ακίνητα τους μέσω των σχετικών πλατφορμών βλέπουν να μειώνεται το κέρδος που αποκομίζουν. Αιτία της κάμψης του φαινομένου είναι η κατακόρυφη άνοδος των διαθέσιμων κατοικιών σε νέες περιοχές και η αναζήτηση όλο και φθηνότερων λύσεων από πλευράς ενοικιαστών.

Έχει πιάσει λοιπόν τα όρια του το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων; Όπως μας λέει ο κύριος Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων όχι μόνο πιάνει τα όρια του αλλά αρχίζει και εξασθενεί. 

Έχουμε περιπτώσεις ιδιοκτητών στις καλές περιοχές της Αττικής σε Φιλοπάππου, Ακρόπολη και Κολωνάκι που έβγαζαν 1.500 ευρώ το μήνα μικτό εισόδημα συμπεριλαμβανομένων της προσωπικής εργασίας και των υπόλοιπων εξόδων (ΔΕΗ, Κοινόχρηστα κ.α). Σήμερα αυτό το εισόδημα έχει μειωθεί διότι υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς βραχυχρόνιων ακινήτων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το businessnews, βλέπουμε πως οι τουρίστες που έρχονται δεν τους ενδιαφέρει να νοικιάσουν διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη. Ψάχνουν τη χαμηλότερη τιμή. Θέλουν να μένουν στο κέντρο σε απόσταση πέντε λεπτών με το μέτρο ή με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να απέχουν από τα κέντρο 15 -20 λεπτά.

Στην ουσία επιζητούν τη χαμηλή τιμή και μπορούν να μείνουν οπουδήποτε τους βολεύει με αποτέλεσμα να βλέπουμε, σύμφωνα με τον κύριο Μπάκα, 459 εγγραφές για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πλατεία Βάθης και στην Αγίου Κωνσταντίνου και 160 εγγραφές στην Κυψέλη που δεν είναι τουριστικός προορισμός. Στην πλατεία Βάθης βλέπεις πια 118 ημέρες το χρόνο booking.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εξαπλώνονται στις όμορες περιοχές όπως είναι οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι , η πλατεία Αττικής, ο Κεραμεικός, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Γουδί, του Γκύζη, τα Εξάρχεια και στου Ψυρρή. Στόχος των πελατών είναι η καλύτερη τιμή.

Στο Μαρούσι το οποίο έχει ανοδική τάση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι περισσότεροι πελάτες δεν είναι ξένοι αλλά Έλληνες. Το 20% των ενοικιάσεων αφορά τουρίστες , το 3Ο% είναι οι επαγγελματίες που έρχονται από το εξωτερικό λόγω εταιρειών και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Έλληνες συγγενείς ασθενών που έρχονται από την επαρχία οι οποίοι αναζητούν κατοικία σε αυτή την περιοχή.

Ο κορεσμός που υπάρχει στο booking των βραχυχρόνιων μισθώσεων μπορεί να ευνοήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις; Σύμφωνα με τον κύριο Μπάκα σύντομα θα δούμε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι επιλέγουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να απελευθερώνουν τα ακίνητά τους για τις μακροχρόνιες μισθώσεις και κάποιοι θα αρχίσουν να βάζουν νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά τις υπερβολικές τιμές. «Στις καλές περιοχές τα μισθώματα είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένα. Είναι καλύτερο να παίρνεις ένα αυξημένο ενοίκιο το μήνα και να κάθεσαι σπίτι σου παρά να τρέχεις όλη μέρα για να εξυπηρετείς τους ενοικιαστές των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Να πούμε τέλος πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ (Ιούνιος 2018) 16.088 σπίτια διατίθενται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας για βραχυχρόνια μίσθωση ενώ στο σύνολο της Αττικής είναι διπλάσια. Στην αρχή της δεκαετίας, τα σπίτια που κινούνταν στην βραχυχρόνια μίσθωση μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο σύνολο της Αττικής, ήταν μόλις 54 το 2010 με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνά τα 132 ακίνητα στην Ελληνική επικράτεια.