«Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τις προεκλογικές «ελαφρύνσεις» με τις οποίες προσπαθεί να αποφύγει την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25″ Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα «μονιμοποίηση 4ου Μνημονίου μέσα από την μερική επαναφορά του 2ου Μνημονίου».

«Δύο συμπεράσματα προκύπτουν μετά από καλόπιστη ανάγνωση των εξαγγελιών αυτών: Πρώτον, μερική επαναφορά στο φοροεισπρακτικό καθεστώς του 2ου Μνημονίου της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεύτερον, μονιμοποίηση του καταστροφικού 4ου Μνημονίου» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Όσον αφορά τον ΦΠΑ και τον φόρο «αλληλεγγύης», αναγγέλθηκε ότι έως το 2021 οι συντελεστές θα επιστρέψουν εκεί που ήταν τον Αύγουστο του 2015, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στην τιμωρητική διάθεση της τρόικας για νέες αυξήσεις. Ουσιαστικά, αυτοί οι συντελεστές επιστρέφουν εκεί που τους όρισε το 2ο Μνημόνιο επί υπουργίας Βενιζέλου. Σχετικά με την νέα μείωση του αφορολόγητου το 2020, που αποτελεί νόμο του κράτους, η κυβέρνηση υπόσχεται πως, αν επανεκλεγεί, δεν θα προχωρήσει σε αυτήν. Είναι θετικό αυτό; Υπό μία έννοια, είναι. Είναι σαν να σας υποσχεθεί κάποιος ότι του χρόνου θα σας κλέψει αλλά μετά να σας καθησυχάσει ότι δεν θα το κάνει. Αυτό που δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε είναι ότι, ακόμα και να υλοποιήσει την υπόσχεσή του ο πρωθυπουργός, το αφορολόγητο θα παραμείνει χαμηλότερα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, και σαφέστατα κάτω από τα 12 χιλιάδες ευρώ όπου βρισκόταν προ κρίσης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Η τακτική των φιλοδωρημάτων στους ανίσχυρους που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια παγιώνεται τώρα μέσα από τα «μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων». Το πρόβλημα δεν είναι, απλά, ότι η, κατά τα άλλα καλοδεχούμενη, παροχή κάποιων ποσών στους συνταξιούχους δεν αντισταθμίζει τις απώλειες των τελευταίων ετών. Το πρόβλημα είναι ότι η χρηματοδότησή τους προέρχεται από την Υπερ-Επίδοση των μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια. Από την Υπερ-Λιτότητα, με απλά λόγια» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ