Πιέσεις προς τον δήμο της Πάτρας και όλους τους αρμόδιους φορείς ασκεί η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων του Ανατολικού Διαμερίσματος της αχαϊκής πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τους Ρομά από τον καταυλισμό τους και να μετατραπεί ο χώρος σε πάρκο. 

Είναι ένα ζήτημα χρόνιο που ταλαιπωρεί τους κατοίκους όλων των συνοικιών της Ανατολικής Πάτρας, έχοντας υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους, έχοντας δει τις περιουσίες τους να λεηλατούνται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της παραβατικότητας συγκεκριμένων ομάδων Ρομά που ζουν στο καταυλισμό και δρουν ανεξέλεγκτα, έχει απειληθεί και η ζωή τους. 

Η συντονιστική επιτροπή στις επαφές και στις συναντήσεις που έχει κάνει με τους ανθρώπους του δήμου, έχει δείξει ότι διαφωνεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα η δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι οι κινήσεις της είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν μπορούν να δώσουν μία ρεαλιστική λύση στο πρόβλημά τους. 

"Αυτό που έχουμε ζητήσει από τον δήμο είναι να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μεταστέγασης που ισχύει για ομάδες Ρομά, ένα πρόγραμμα που υπάρχει από το υπουργείο, όμως η δημοτική αρχή για τους δικούς της λόγους το έχει αφήσει στην άκρη και δεν έχει κάνει κάτι πάνω σε αυτό" τονίζει ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Δημήτρης Δημητρόπουλος. 

Αντίθετα το πρόγραμμα αυτό έχουν ενεργοποιήσει άλλοι δήμοι και έχουν δει θετικά αποτελέσματα. Είναι ένα πρόγραμμα που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη μεταστέγαση τέτοιων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο τη διαβίωση σε καλύτερες υγειονομικές συνθήκες. 

Ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει πάνω σε αυτό: "Το πρόγραμμα προβλέπει την μεταστέγαση των Ρομά σε άλλους χώρους ιδιωτών, σε σπίτια που ενδεχομένως να είναι εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα.

Μέσα στους όρους του συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των ακινήτων αυτών, ενώ σε περίπτωση που οι Ρομά φύγουν αργότερα από το σπίτι ή το διαμέρισμα που τους παραχωρείται, το ακίνητο επιστρέφει στον ιδιοκτήτη του, σε μία ασφαλώς καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν". 

Βέβαια η συντονιστική επιτροπή αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτύχει η μεταστέγαση ή για να έχει θετικά αποτελέσματα αυτό το πρόγραμμα στην πράξη. "Για να κρίνουμε αν μπορεί να γίνει η μεταστέγαση θα πρέπει να δούμε το πρόγραμμα να εφαρμόζεται. Για να εφαρμοστεί όμως θα πρέπει να το τρέξει ο δήμος που θα προκηρύξει τον διαγωνισμό. Είναι δύσκολο, δεν λέμε το αντίθετο εμείς. Δεν αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε;" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος.

"Άλλωστε, αν δεν βρεθούν πράγματι ιδιώτες για να παραχωρήσουν το εγκαταλελειμμένο ακίνητό τους ή την αγροικία τους υπάρχουν δεκάδες δημόσια κτίρια στην Πάτρα που θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα. Ας κάνουμε την αρχή. Δεν αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, αλλά ούτε και στους κατοίκους της περιοχής μας να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις". 


Μένουν 23 οικογένειες με 70 παιδιά συνολικά

Στα χέρια της συντονιστικής επιτροπής υπάρχει πλέον τους τελευταίους μήνες και ένα έγγραφο από το Πανεπιστήμιο Πατρών (έχει την κυριότητα μέρος της έκτασης του καταυλισμού) που ζητάει από την Αστυνομία, τον Δήμο, και την Περιφέρεια, να παρέμβουν για να διώξουν από το χώρο τους "καταληψίες".

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Δημητρόπουλος μέχρι ώρας δεν έχει γίνει καμία σχετική κίνηση από τους παραπάνω φορείς. "'Δεν θα έπρεπε να έρθουν σε συνεννόηση οι φορείς αυτοί μεταξύ τους για να κάνουν κάτι;" αναρωτιέται ο ίδιος. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που έκανε δήμος της Πάτρας στον καταυλισμό, ζουν αυτή τη στιγμή 23 οικογένειες, ενώ μεταξύ των κατοίκων είναι 70 παιδιά.

"Τα 20 από αυτά πάνε στο 41ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής μας και οι πληροφορίες που έχω πάρει από τους δασκάλους τους είναι ότι πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στις τάξεις τους, ενώ κάποια έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματά τους. Όμως από τη στιγμή που ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, βρίσκονται στον αέρα". 


Οι ανεξέλεγκτες συγκεκριμένες παράγκες

Η κατάσταση στον καταυλισμό των Ρομά στο Ριγανόκαμπο παραμένει εκρηκτική τις περισσότερες ημέρες του μήνα.

"Υπάρχουν χρονικά διαστήματα που η κατάσταση ηρεμεί για λίγο, όμως, συνήθως τα επεισόδια είναι συνεχόμενα, με απόπειρες διαρρήξεων και κλοπών ή με διαπληκτισμούς Ρομά με κατοίκους" τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Τα μεγάλα προβλήματα, ωστόσο, τα δημιουργούν συγκεκριμένες παράγκες του καταυλισμού που κατοικούνται από Ρομά που κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται και στις οποίες οι ένοικοι κάθε τόσο αλλάζουν. "Αυτοί είναι ανεξέλεγκτοι και δεν ξέρουμε πραγματικά πώς να τους αντιμετωπίσουμε" τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Ένα ακόμα θέμα που έχει βοηθήσει στο να μετατραπεί σε άβατο η περιοχή είναι ο δρόμος που ξεκινούσε από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του τένις κλαμπ και περνούσε μέσα από τον καταυλισμό. "Ο δρόμος αυτός έχει καταληφθεί και είναι απρόσβατος για μας. Ζητούμε από τον δήμο να ανοίξει και πάλι". 

Στο δια ταύτα, η συντονιστική επιτροπή ζητάει από τον δήμο να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει το πρόγραμμα μεταστέγασης των Ρομά και από το κράτος να παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ το χώρο στην πόλη για να φτιαχτεί εκεί το Ανατολικό Πάρκο. Ένα πάρκο που θα δώσει μια άλλη όψη στην Ανατολική Πάτρα.