Δικαιωμένοι αισθάνθηκαν οι καταστηματάρχες εστίασης της Πάτρας ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο του, εκεί στο Ζάππειο, να ανακοινώνει τη μείωση του ΦΠΑ για τον κλάδο τους από το 24% στο 13%. 

Δικαιωμένοι για τον αγώνα που ξεκίνησαν, καθώς η μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα που είχαν θέσει όταν στις 18 Μαρτίου είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα όμως κρατούν μικρό καλάθι, περιμένοντας ορισμένες διευκρινήσεις. Βλέπετε, στις εξαγγελίες που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαριστεί κάτι. Το 13% αφορά το φαγητό. Τα ροφήματα και το αλκοολούχα ποτά μένουν στο 24%.

Ο καφές όμως που εντάσσεται στα ροφήματα; Γιατί αν εντάσσεται σε αυτά μένει τότε στο 24% και στην ουσία ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων εστίασης που έχουν να κάνουν κυρίως με τον καφέ και όχι με το φαγητό, μένει ακόμα με τον επιβαρυμένο ΦΠΑ. 

"Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις από το υπουργείο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και εμείς τι θα κάνουμε, ενημερώνοντας αναλόγως και τους συναδέλφους μας. Αν ο καφές συμπεριλαμβάνεται πράγματι στο 13% τότε μιλάμε για μία σημαντική ανάσα για τα καταστήματα εστίασης" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. 

Δύσκολα θα νιώσουν οι πελάτες τη μείωση

Όπως και να έχει η μείωση του 13% στο ΦΠΑ είναι μία σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο της εστίασης. 

Είναι μια πρώτη ανάσα που δίνεται στους εστιάτορες (ελπίζουμε και στις καφετέριες) από το 2015 και μετά, αλλά και γενικότερα στα χρόνια της κρίσης, όπου ο τομέας αυτός χτυπήθηκε από παντού και από όλες τις κυβερνήσεις. 

"Εμείς ζητούσαμε έναν μονοψήφιο αριθμό στον ΦΠΑ και αυτό φυσικά παραμένει το πάγιο αίτημα μας" τονίζει ο κ. Στεργίου. Ωστόσο, όλες αυτές οι ελαφρύνσεις μάλλον δεν θα τις νιώσει ο πελάτης και το καταναλωτικό κοινό στην τσέπη του, τουλάχιστον σε αρχική φάση.

"Το βλέπω αρκετά δύσκολο για την ώρα αυτό με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματίες είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις που είχαν εφαρμοστεί, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα μαγαζιά τους. 

Η εξέλιξη του 13% αποτελεί πράγματι μία σημαντική ανάσα για την εστίαση, όμως, το μόνο που αλλάζει στην ουσία είναι ότι κάνει τα καταστήματα αυτά βιώσιμα, γιατί μέχρι τώρα δεν ήταν.

Σε αυτό που θα βοηθήσει η μείωση του 13% είναι στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πελάτη, και εφόσον ισχύσει και η μείωση του ΦΠΑ και στον καφέ, σε έναν καλύτερο μεροκάματο προς τους εργαζόμενους μας". 

Η εστίαση χρωστά στον ΣΚΕΑΝΑ την εξαγγελία

Πάντως, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι σημαντικές για την εστίαση και αυτό δεν αλλάζει, με την πολιτεία και το κράτος να δείχνει επιτέλους ότι έλαβαν υπόψη τους το αίτημα ενός κλάδου που αποτελεί πυλώνα για την εθνική οικονομία.

Και όλος αυτός ο αγώνας ξεκίνησε από την Πάτρα."Δεν θέλω να φανεί εγωιστικό, αλλά πιστεύω ότι η εστίαση οφείλει τη μείωση αυτή του 13% στον ΣΚΕΑΝΑ. Χωρίς υπερβολή. 

Από εδώ ξεκίνησε ο αγώνας όταν κλείσαμε στις 18 Μαρτίου τα καταστήματα μας, στη συνέχεια μέσω της πανελλήνιας σύσκεψης που κάναμε στην Πάτρα, με την συνάντηση που είχαν τα μέλη του συλλόγου μας με τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και με το πανό που σήκωσε ο ΣΚΕΑΝΑ έξω από το Στάδιο την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού" τονίζει ο κ. Στεργίου. 

"Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις μας έπαιξαν τον ρόλο τους στο να ακουστεί η φωνή μας στην κυβέρνηση και να τη λάβει υπόψη της. Πριν από εμάς δεν είχε ακουστεί τίποτα σε πανελλήνια κλίμακα για την εστίαση. Αν δεν υπήρχε η φωνή μας δύσκολα θα ακούγαμε από το Ζάππειο την εξαγγελία της κυβέρνησης για το 13%".