Αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχαν ασκηθεί εναντίον του διώξεις για «παρακώλυση της δικαιοσύνης» βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ στη διάρκεια της έρευνάς του, εκτίμησαν περισσότεροι από 400 πρώην εισαγγελείς σε ανοικτή επιστολή τους που δόθηκε τη Δευτέρα (06/05) στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του ειδικού ανακριτή Μάλερ «παρουσιάζει πολλές ενέργειες που πληρούν τα κριτήρια για να ασκηθεί δίωξη για παρακώλυση της δικαιοσύνης», επισημαίνουν πρώην ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Στην περίπτωση που οι ενέργειες που περιγράφονται στην έκθεση Μάλερ δεν ήταν αυτές ενός προέδρου, ο οποίος δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε δικαστήριο στη διάρκεια της θητείας του, «θα είχαν ασκηθεί διώξεις για παρακώλυση της δικαιοσύνης», τονίζουν στην επιστολή τους η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Medium.

Έπειτα από 22 μήνες ερευνών ο Μάλερ παρέδωσε στις 22 Μαρτίου την πολυαναμενόμενη έκθεσή του. Σε αυτή αναφέρει ότι δεν εντόπισε αποδείξεις για σύμπραξη μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ και της Ρωσίας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ωστόσο περιγράφει πολλά περιστατικά στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ του άσκησε πιέσεις στη διάρκεια της έρευνας.

Μία ημέρα αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που έλαβε ολόκληρη την έκθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Εκτοτε ο Μπαρ δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορεί ότι αρνείται να δημοσιεύσει ολόκληρη την έκθεση Μάλερ.

Ωστόσο, ο Τραμπ από τη μεριά του φαίνεται να μην ασχολείται και πολύ αν λάβουμε υπόψιν μας τα όσα είπε χθες (06/05) για παράταση της θητείας του.