Στη Βόρεια Ελλάδα, 55 χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Μαραθούσα Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα χωριό 250 ατόμων, που κάθε χρόνο γιορτάζει την Ζωοδόχο Πηγή, δηλαδή φέτος στις 3 Μαΐου 2019.

Αυτή την ημέρα πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις της Παναγίας της Γερόντισσας. Πολλοί επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας, πήγαν για να πάρουν την ευλογία της.

Η Πατρινή Δήμητρα Ψυχογιού, αναζητώντας κάτι παραδοσιακό και γνήσιο, βρέθηκε με την οικογένειά της στην περιοχή και η συμμετοχή τους στην πανήγυρη ήταν μία εμπειρία που θα θυμούνται και θα συζητούν για πολύ καιρό.

"Το όμορφο πέτρινο εκκλησάκι ήταν πεντακάθαρο με φρεσκοασπρισμένο τον υπαίθριο χώρο του, έπειτα από την φροντίδα του Δήμου και της Κοινότητας.

Τα πανύψηλα πλατάνια δίπλα στο ρυάκι ήταν σημαιοστολισμένα και κάτω από αυτά οι εθελοντές είχαν τοποθετήσει πολλά τραπεζοκαθίσματα με λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντηλα. Εσωτερικά ο ναός ήταν ανθοστολισμένος και αριστερά από την ολόσωμη εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας ήταν τακτοποιημένα τα αφιερώματα και τα τάματα όσων ανθρώπων ζήτησαν με πίστη την βοήθειά της. Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησε ο π. Δημήτριος με τον π. Κωνσταντίνο από το χωριό Ριζά και έψαλε ο κος Κέκερης, πρόεδρος των ιεροψαλτών της Μητρόπολης μαζί με το συνταξιούχο ιερέα πατέρα Αθανάσιο και την πρεσβυτέρα Διαλεχτή", αναφέρει η Δήμητρα.

Σύμφωνα με την ίδια: "Προσήλθε πλήθος πιστών και πολιτικών από την περιοχή και με το πέρας της λειτουργίας, γυναίκες από την Ημαθία και την Πέλλα, πρόσφεραν σπιτικά λικέρ και γλυκά, σε όλο τον κόσμο. Το φαγητό ήταν πλούσιο και καλομαγειρεμένο κρέας με σαλάτα, τυρί και κρασί με την επιμέλεια των ευπροσήγορων γυναικών της Μαραθούσας. Οι δύο χορευτικές ομάδες και το νεανικό παραδοσιακό συγκρότημα που έπαιξε ζωντανά μουσική ήταν πολύ καλός συνδυασμός.

Βέβαια και η ηχητική κάλυψη από προσκυνητή της Παναγίας Γερόντισσας , από το Νεοχώρι Κυλλήνης, βοήθησε να έχει η εκδήλωση ένα άρτιο αποτέλεσμα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσήλθε ο ιερέας του Γεροπλατάνου π. Κυπριανός και κάθισε μαζί με τον π. Κωνσταντίνο από τον Εύοσμο, στο τραπέζι των επισήμων. Όσο έτρωγε ο ευσεβής λαός, η ψυχή της διοργάνωσης όλης της πανήγυρης, ο π. Δημήτριος Κατσιρμάς, έδινε ευχές και μοίραζε αυγά σε όλους για το καθιερωμένο τσούγκρισμα", τονίζει και καταλήγει λέγοντας: "Μακάρι μία τέτοια σπουδαία διοργάνωση από ένα τόσο μικρό χωριό, να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα χωριά και πόλεις".