Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια εκατοντάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βγήκαν το βράδυ στους δρόμους Εκρέμ Ιμάμογλου σε διάφορες συνοικίες αντιδρώντας στην ακύρωση της νίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και στην προκήρυξη νέων εκλογών στις 23 Ιουνίου.

Σε μια επανάληψη σκηνών που εκτυλίχθηκαν και στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν από τις συνοικίες Μπεσίκτας, Φερίκιοϊ και Καντίκιοϊ και σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, έχοντας στο πλευρό τους και οδηγούς διερχόμενων αυτοκινήτων που πατούσαν φρενιασμένα τις κόρνες.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) δέχεται ορυμαγδό επικρίσεων για την απόφασή του να ακυρώσει τις εκλογές με το ευρωκοινοβούλιο να κάνει λόγο για το τέλος της αξιοπιστίας των δημοκρατικών εκλογών στην Τουρκία και τον τον εκλεγμένο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να τη χαρακτηρίζει «προδοτική» και να καταγγέλλει το YSK ότι υπέκυψε στις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνοντας μια αναμέτρηση που είχε χάσει, όχι όμως τις προεδρικές εκλογές του 2018 και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μεγάλο ρίσκο για τον Ερντογάν η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας και οικονομικό κέντρο της θεωρήθηκε εντυπωσιακό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε διατελέσει δήμαρχός της το 1994 και χρησιμοποίησε το αξίωμά του ως εφαλτήριο για την μετέπειτα άνοδό του στην εξουσία. Ο Ερντογάν δεν αποδέχθηκε ποτέ την ήττα κι εμφανίζεται αποφασισμένος να ξαναπάρει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Αλλά η στρατηγική του ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως σημειώνει το BBC. Η τουρκική λίρα, που έχασε πάνω από το 30% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, έκανε νέα βουτιά ενώ η οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα. Άλλωστε λόγω της λαϊκής δυσφορίας για την πορεία της οικονομίας ήταν που έχασε σε μεγάλο βαθμό την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα καταφέρνοντας να βρει το μήνυμά του απήχηση πέραν της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και στη νέα αναμέτρηση δεν αποκλείεται να διευρύνει τη νίκη του, αν καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα στρώσει στο δρόμο του το κυβερνών κόμμα.