Η Προβολή Ταινίας γίνεται στα πλαίσια του φεστιβάλ των ΠΟΦΠΠ και προβάλουν την ταινία The Man Without A Past.

The Man Without A Past (2002), 97 λεπτά, Φινλανδία.
(Ο Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν)

Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι.

Με τους: Μάρκου Πελτόλα, Κάτι Ούτινεν, Τζουχάνι Νιεμέλα, Κάιζα Πακαρίνεν, Σακάρι Κουοσμάνεν.

Ένας άντρας χωρίς όνομα, χωρίς δουλειά, με μία βαλίτσα που μέσα της έχει όλα του τα υπάρχοντα, περνάει το βράδυ του σε ένα παγκάκι σε μια πόλη της Φινλανδίας και έπειτα στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχεται από μία συμμορία κακοποιών, προκαλώντας του πλήρη αμνησία. Ο Άκι Καουρισμάκι μας διηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρώπου για τον χαρακτήρα του οποίου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα, όπως και ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα για τον εαυτό του. Το μόνο που μπορεί να μας μιλήσει για το παρελθόν του είναι το ανέκφραστο πρόσωπο του. Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν όμως βρίσκει στοργή σε μια περιοχή που μένουν οι άστεγοι και λοιποί απόκληροι της πόλης και με τη βοήθεια του «Στρατού Σωτηρίας» αρχίζει μία καινούρια ζωή.

Ο Καουρισμάκι μέσα από τις ταινίες του έχει δημιουργήσει τον δικό του κινηματογραφικό κόσμο ο οποίος δεν απέχει πολύ από τον πραγματικό. Οι ήρωες του είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, μελαγχολικοί, ανέκφραστοι και απαρατήρητοι. Παράλληλα όμως είναι και μαχητικοί, γιατί αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα μίας ψυχρής, ανταγωνιστικής κοινωνίας. Έχουν ανάγκη να αγαπήσουν, να κάνουν φίλους, να χορέψουν, να αισθανθούν, να ζήσουν μέσα από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Και με κάποιο τρόπο ο καθένας στο τέλος βρίσκει τη λύση του. Από τη μία, λοιπόν, μας δείχνει το πρόσωπο μίας κοινωνίας που αδιαφορεί για τις ζωές των ανθρώπων της αφήνοντας τους στην τύχη τους και την ίδια στιγμή είναι σε αυτήν την κοινωνία που βρίσκεται ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη και η αγάπη άνευ όρων. Ο ρεαλισμός που διακατέχει τις ζωές των ανθρώπων που παρουσιάζονται στις ταινίες του Καουρισμάκι σπάει από αναπάντεχα σουρεαλιστικά συμβάντα και από το χιούμορ που διακρίνει τον σκηνοθέτη και σαν άνθρωπο. Αυτά τα στοιχεία είναι που καθιστούν τον κινηματογράφο του Καουρισμάκι μοναδικό.


Η ταινία «Ο Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν» διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 2002 με το Μέγα Βραβείο της διοργάνωσης, χαρίζοντας παράλληλα το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην πρωταγωνίστρια Κάτι Ούτινεν. Από τις ελάχιστες ταινίες που καταπιάνονται με το θέμα της αμνησίας, όχι για να αποκαλύψουν σταδιακά το παρελθόν του ήρωα, αλλά για να εξερευνήσουν το αβέβαιο μέλλον του. Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της λεγόμενης «φινλανδικής τριλογίας» του δημιουργού, οι άλλες δύο είναι οι «Drifting Clouds» (1996) και «Lights in the Dusk» (2006).

Είσοδος Ελεύθερη.