Ελέγχους σε περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας «καρέτα-καρέτα» σε όλη την παράκτια ζώνη από την περιοχή του Σταλού έως και το Κολυμπάρι στην Κρήτη ξεκινά το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στόχος των ελέγχων όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που επιβάλλει η νομοθεσία, με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η θαλάσσια χελώνα καρετα-καρέτα αποτελεί προστατευόμενο είδος προτεραιότητας βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Για την διατήρηση του πληθυσμού της, η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας της που σχετίζονται με την απλή χρήση του αιγιαλού.

Σε ισχύ τα μέτρα για την προστασία της καρέτα καρέτα έως 30 Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα για την περίοδο 1/5-30/9, που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και της εκκόλαψης των φωλιών, σε όλη την παραλιακή ζώνη από το Σταλό έως το Κολυμπάρι τίθενται σε εφαρμογή μέτρα όπως η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα των ξαπλωστρών από την παραλία μετά την δύση του ηλίου και η μη κίνηση βαρέων οχημάτων».