Νέα χαλάρωση των capital controls μελετούν οι διοικήσεις των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα δεν θα είναι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά ακόμη μία μερική απελευθέρωση που θα αφορά τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το εξωτερικό.

Η νέα απελευθέρωση αναμένεται, όπως αναφέρει η naftermporiki.gr, να προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση.

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες, το καθεστώς που ισχύει προβλέπει ότι πραγματοποιούνται συναλλαγές προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία ανά ημέρα και ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Έτσι, λοιπόν, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται σε ένα ή και περισσότερα βήματα πριν από την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Μολονότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη οριστεί, οι περισσότεροι το τοποθετούν αμέσως μετά τις εκλογές υπό τον φόβο να μη φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό προεκλογικά.