Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο στο Δήμο Ρεθύμνης είναι πλέον πραγματικότητα μέσω του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, το οποίο μισθώθηκε από το ΚΤΕΛ για την κάλυψη αναγκών του Δήμου και για την πιλοτική μεταφορά επιβατών μέσα στον αστικό ιστό.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμος Ρεθύμνης πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά με τη διάθεση στο επιβατικό κοινό του ηλεκτροκίνητου λεωφορείου που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και το οποίο για οχτώ ώρες ημερησίως θα κινείται για την εξυπηρέτηση πολιτών, επισκεπτών και τουριστών της πόλης.

Η διαδρομή του λεωφορείου πρόκειται να τροποποιείται για την καλοκαιρινή και τη χειμερινή περίοδο για την εξυπηρέτηση του διαφορετικού κοινού. Την καλοκαιρινή περίοδο η διαδρομή προβλέπεται να είναι κυκλική στο παραλιακό μέτωπο Ελευθερίου Βενιζέλου και ‘Αρη Βελουχιώτη από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Πετυχάκη έως τη διασταύρωση με την οδό Αυστραλών Πολεμιστών.

Το λεωφορείο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας του και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαρινάκης: «Το Ρέθυμνο είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που φέρνει και ταξινομεί το ηλεκτρικό λεωφορείο μετά από το πρώτο αυτοκίνητο που ταξινομήθηκε στο νομό. Πρωτοπορούμε θέλοντας μεταξύ άλλων να ανοίξει ο δρόμος για τις άλλες πόλεις ώστε να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά λεωφορεία μέσω των οποίων προστατεύουμε το περιβάλλον. Ενισχύεται έτσι η μηδενική ενέργεια στην κατανάλωση καυσίμων, αλλά επισφραγίζετε παράλληλα μία υγιής και αέναη σχέση με όλα όσα αφορούν πέρα της προστασίας του περιβάλλοντος, του σεβασμού όλων των πολιτών μέσω των ίσων ευκαιριών και διευκολύνσεων καθώς και την απόδειξη ότι μία αξιοπρεπής σχέση μεταξύ αυτοδιοικητικών και πολιτών έχει ως αποτέλεσμα την προαγωγή των κοινωνιών».

Η παρουσία του ηλεκτρικού λεωφορείου στο Ρέθυμνο όπως είπε ο κ. Μαρινάκης έρχεται ως απάντηση εις πείσμα όλων εκείνων που προσπαθούσαν να αναστείλουν τη συγκεκριμένη απόφαση της δημοτικής αρχής. «Όταν η δημοτική αρχή αφουγκράζεται τις ανάγκες όχι μόνο των πολιτών αλλά και του αστικού ιστού και του περιβάλλοντος, οι κινήσεις της ο προγραμματισμός της και οι δράσεις της είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν είναι άλλες από κινήσεις οι οποίες ενισχύουν τις προσπάθειες ανόδου του βοιωτικού επιπέδου των πολιτών».