Οι αρχές της Μινεάπολης στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή αποζημίωσης 20 εκ. δολαρίων στην οικογένεια της Αυστραλής Τζαστίν Ντέιμοντ που έπεσε νεκρή από τα πυρά αστυνομικού το 2017.

Ο 33χρονος Μοχάμεντ Νουρ κρίθηκε ένοχος την Τρίτη από σώμα ενόρκων για τον φόνο της 40χρονης Τζαστίν Ντέιμοντ.

«Δεν πρόκειται για νίκη κανενός, αλλά μάλλον για έναν τρόπο να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η πόλη», σχολίασε ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι.


Από την πλευρά της η οικογένεια του θύματος διευκρίνισε ότι θα δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια σε μια οργάνωση που μάχεται κατά της βίας από τα πυροβόλα όπλα.

Η Ντέιμοντ είχε καλέσει την αστυνομία το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2017 για να καταγγείλει ένα περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης έξω από το σπίτι της. Όταν πλησίασε το περιπολικό που έφτασε στο σημείο ο Νουρ την πυροβόλησε μέσα από το όχημα, σκοτώνοντάς την.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας να το χαρακτηρίζει «σοκαριστικό».


Former Minneapolis officer guilty in deadly shooting of Justine Damond

Ο 33χρονος αστυνομικός, που έχει πλέον αποπεμφθεί από το σώμα, δήλωσε ότι έδρασε ευρισκόμενος σε άμυνα. Όμως την Τρίτη σώμα ενόρκων τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά όχι από πρόθεση. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Ιουνίου.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αστυνομικός στη Μινεάπολη κρίνεται ένοχος για φόνο.

Μια σειρά φόνων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση αυτή όμως πρόκειται για μία λευκή γυναίκα, θύμα ενός μαύρου αστυνομικού, Σομαλού μετανάστη.