Τα Βαλκάνια πρόκειται να επισκεφθεί σε λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος, καθώς την Κυριακή θα μεταβεί στη Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες κυριαρχεί η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν πολύ μικρή μειονότητα.

Με τις επισκέψεις του αυτές, ο Πάπας Φραγκίσκος, επιδιώκει ασφαλώς να ενθαρρύνει τις 44.000 των καθολικών της Βουλγαρίας (0,6% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων) και τις 20.000 των καθολικών της Βόρειας Μακεδονίας (0,4% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων), όμως η συνάντησή του με τις ορθόδοξες Εκκλησίες παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Ένας από τους στόχους του τριήμερου ταξιδιού του είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ορθόδοξες Εκκλησίες.

Οι επικεφαλής της βουλγαρικής ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μην συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον Πάπα Φραγκίσκο, λέγοντας πως οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Όμως ο Πάπας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια.

Στη Βόρεια Μακεδονία ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης Εκκλησίας Στέφανο. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη πάπα στη Βουλγαρία -ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί τη χώρα το 2002- και η πρώτη στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα περάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016.