Στην τελετή έναρξης του 6ου Mediterranean Yacht Show, το οποίο αρχίζει αύριο στο Ναύπλιο θα παραστεί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουβέλης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επισημάνει τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού. Το Ναύπλιο συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορία, πολιτισμό, λιμάνι και μαρίνα, έχει δηλαδή όλα τα στοιχεία που κάνουν έναν τόπο ελκυστικό προορισμό για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού προχωρούν πλέον με γοργούς ρυθμούς και θεωρώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως ως τα τέλη Ιουλίου.

Η Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ταυτοχρόνως αναπτύσσεται και ο θαλάσσιος τουρισμός, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία.

Η παρουσία της έκθεσής σας εδώ, στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, είναι μια αδιάψευστη απόδειξη για την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία και συμμετοχή της Ελλάδας στον θαλάσσιο τουρισμό.

Η κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει πολύ καλή συνεργασία και είναι σε επικοινωνία με όλους τους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται τα σκάφη αναψυχής, κάθε σημαίας και κάθε χωρητικότητας.

Μετά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 4504/2017 στο yachting, το Υπουργείο προχώρησε και σε ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 136, με την οποία διευκολύνονται τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ξένης σημαίας που είναι κενά επιβατών και βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, όταν χρειάζεται να κάνουν εργασίες συντήρησης, επισκευής, μετασκευής ή ακόμα και στην περίπτωση ναυπήγησης.

Η Ελλάδα θέλει πλοία αναψυχής στις θάλασσές της και θέλει να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Έτσι έχει τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών, με προφανή οφέλη, και βασικότερο τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό καλώ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις εργασίες εγγραφής των σκαφών στο ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών.

Αυτές τις ημέρες επίσης, ολοκληρώνεται η διαβούλευση και για το ηλεκτρονικό ναυλοσύμφωνο, μια επιπλέον καινοτομία στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, η οποία αφορά και στην ασφάλεια, αλλά και στην τήρηση της νομιμότητας, κατά την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον εν λόγω κλάδο.

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τον θαλάσσιο τουρισμό και θέλει να έρχονται στην Ελλάδα μεγάλα σκάφη αναψυχής σημαίας τρίτων χωρών. Δεν θέλει όμως να διαταράσσεται ο ανταγωνισμός με τα ελληνικά σκάφη.

Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας επιμένει στις ίσες ευκαιρίες, στις ίδιες υποχρεώσεις όλων των επιχειρηματιών απέναντι στο κράτος, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε σκάφη αναψυχής και, προφανώς, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε δε νοείται θαλάσσιος τουρισμός, χωρίς καθαρές και ασφαλείς θάλασσες και παραλίες.

Εδώ θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη συμβολή του Λιμενικού Σώματος, το οποίο επιτηρεί και προστατεύει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ελληνικές θάλασσες.»