Η νέα μόδα στην Πάτρα θέλει το... πατίνι της. 

Για την ακρίβεια θέλει τα rollers της. Τι είναι τα rollers; Πρόκειται για μία μορφή πατινιών, τύπου καλλιτεχνικού πατινάζ, μόνο που αντί για πίστα, οι νεαροί που το κάνουν, παίρνουν τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους.  

Στις ευρωπαϊκές πόλεις η μόδα αυτή είναι αρκετά έντονη. Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχει αναπτυχθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Στην Πάτρα τα rollers έχουν κάνει τελευταία την εμφάνιση τους και τα άτομα που έχουν υποταχθεί στην νέα αυτή μόδα, κάνοντας τις βόλτες τους με αυτόν  τον εναλλακτικό τρόπο, δεν πρέπει να είναι πάνω από πέντε με έξι. 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και συνεχώς μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε μάθει για αυτή τη νέα μόδα οι νεαροί που αρέσκονται στο να κάνουν rollers στην αχαϊκή πρωτεύουσα προέρχονται κυρίως από τον χώρο του παρκούρ και του free runnging. Δεν εγκατέλειψαν το άθλημα τους και το σπορ που αγαπάνε, απλά βρήκαν έναν τρόπο που τους ταιριάζει για κάνουν τις μετακινήσεις τους. 

Όπως μας αναφέρει ο Γιώργος Φιούρι ένα από τα παιδιά που κάνουν rollers και προέρχεται και αυτός από τον χώρο του parkour, το να κινείσαι στην πόλη με έναν τέτοιο τρόπο έχει τον δικό του γούστο και μία διαφορετική ομορφιά. Ωστόσο, τα rollers δεν είναι όλα ίδια, ούτε κάνουν για όλους. Υπάρχουν και οι κατηγορίες, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός και κυρίως με τον τρόπο που θέλει να κινείται μέσα στην πόλη. 


Τα είδη και οι κατηγορίες τους για όλα τα γούστα

Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με τα aggressive rollers. Είναι αυτά που έχουν έχουν 2 μικρές ρόδες μπροστά και πίσω και ενδιάμεσα από τις ρόδες, ενώ  υπάρχει ένα κενό το οποίο χρησιμοποιείται σαν μία βάση για να μπορείς να "τσουλήσεις" και πάνω σε σίδερα και σε γωνίες. Όπως για παράδειγμα σκαλιά, γωνίες σε πεζοδρόμια και άλλα μέρη. 

Μετά έχουμε τα freestyle τα οποία χρησιμοποιούνται και για διαδρομές σε δρόμο διότι έχουν μεγαλύτερη ρόδα (περίπου στα 80 χιλιοστά) και έχουν τέσσερις ρόδες. Επίσης μπορούν να πάρουν και πέντε  ρόδες και έξι, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας.

Και τέλος υπάρχει και ένα άλλο που είδος όπου έχουμε τα triskates τα οποία έχουν τρεις  ρόδες (περίπου στα 110 χιλιοστά) και χρησιμοποιούνται πολύ για μεγάλη ταχύτητα και διαδρομές

Είναι παρόμοια με τα freestyle η χρήση τους, απλά είναι πιο γρήγορα, αλλά επειδή έχουν μεγαλύτερες ρόδες και είσαι πιο ψηλά από το έδαφος δεν έχεις τόσο μεγάλη σταθερότητα, δηλαδή είναι πιο εύκολο να γυρίζει το πόδι δεξιά κι αριστερά. Ωστόσο, δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Το σημαντικό είναι ότι η μόδα των rollers έχει ξεκινήσει να φτάνει στην Πάτρα και ο σπόρος ήδη έχει φυτρώσει.

Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι έτσι θα μειωθεί το κυκλοφοριακό. Αλλά μην το λέμε αυτό. Μπορεί να το διαβάσουν οι υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τους δούμε να τα φορούν, κάνοντας βόλτες στην Πάτρα με αυτά. Το σκέφτεστε;