Ο πλούτος της Πάτρας είναι η θάλασσά της και ευτυχώς σε αυτή την πόλη έχουμε την ιστιοπλοΐα και τους συλλόγους που την απαρτίζουν για να μας το θυμίζουν αυτό, διαφορετικά θα το είχαμε ξεχάσει.  

Αν το περασμένο καλοκαίρι είχαμε τον "Ιάσων" του Ρίου που μας το θύμισε με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διοργάνωσε στην Πάτρα, φέτος έχουμε ένα ακόμα πιο ιστορικό σωματείο που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τον ναυταθλητισμό και την ιστιοπλοΐα. Τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών. 

Ο ΙΟΠ διοργανώνει στην Πάτρα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα J/24, από τις 4 έως και τις 10 Μαΐου και λόγω της διοργάνωσης αυτής αναμένεται να έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα πάνω από 200 επισκέπτες. Συγκεκριμένα 200 αθλητές που μαζί με τους κριτές και τους ανθρώπους που θα συνοδεύουν τις αποστολές θα ξεπεράσουν τους 250. 

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο ΙΟΠ μέσα από την διοργάνωση αυτή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος προτείνει και προσφέρει μια άλλη άποψη για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και την αξιοποίηση της παραλιακής της ζώνης, ενός χώρου που πρόσφατα έχει παραχωρηθεί στην Πάτρα, χωρίς, ωστόσο, η τελευταία να δείχνει μια ιδιαίτερη αποφασιστικότητα στο πώς να τον αξιοποιήσει. 

Ο πρόεδρος του ΙΟΠ Κώστας Καλογερόπουλος, μιλώντας στο patrasevents.gr. για την άλλη αυτή άποψη που θέλει να αναδείξει το σωματείο του μέσα από αυτή την διοργάνωση τονίζει τα εξής: "Υπάρχει μία άποψη που κυριαρχεί στους εκπροσώπους και στους φορείς της πόλης, να μετατρέψουμε, δηλαδή, την παραλιακή ζώνη που μας παραχωρήθηκε σε ένα απέραντο πάρκο. 

Το βασικό σκεπτικό της άποψης αυτής είναι να έρθει ο κόσμος κοντά στη θάλασσα και να κάνει δράσεις αθλητικές και ψυχαγωγικές στην παραλιακή αυτή ζώνη. Υπάρχει και όμως και μία άλλη άποψη που δεν αναιρεί την πρώτη, αλλά αντίθετα τη συμπληρώνει. Κάποιες από τις δράσεις αυτές να έρθουν μέσα από την θάλασσα που περικλείει την παραλιακή ζώνη.

Εκεί έρχεται η ιστιοπλοΐα και ΙΟΠ για να αναδείξει μέσα από τις εκδηλώσεις και τις διοργανώσεις που αναλαμβάνει την αξιοποίηση όχι μόνο της παραλιακής ζώνης, αλλά και της θάλασσας της. Πέρα από το αγωνιστικό μέρος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέσα από αυτή την πτυχή αφού είναι γνωστό σε όλους πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Πάτρας ο θαλάσσιος τουρισμός, τα σκάφη, τα γιοτ και η αναβάθμιση της Μαρίνας". 


Έρχονται σημαντικές αποστολές για τη διοργάνωση

Στο αγωνιστικό μέρος, πάντως, οι αποστολές και τα σκάφη που θα συμμετάσχουν  στο πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με αρκετές διακρίσεις σε διάφορες διοργανώσεις, τόσο αυτές που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας, όσο και αυτές που έρχονται από το εξωτερικό.

Συνολικά θα πάρουν μέρος 36 σκάφη. Ήδη οι πρώτοι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα έχουν φτάσει στην Πάτρα, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των αποστολών θα έρθει στην πόλη την Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. 

Το κύριο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης θα ξεκινήσει την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 10 του μήνα. Τα σκάφη θα λιμενιστούν στον μώλο της Αγίου Νικολάου και έτσι θα μπορούν να τα δουν από κοντά ο κόσμος της Πάτρας.

Οι αγώνες, ωστόσο, θα γίνονται έξω από τον μώλο της Αγίου Νικολάου, ξεκινώντας από το ύψος του παλαιού λιμανιού και φτάνοντας στην Τερψιθέα, στο ύψος της έδρας του ΙΟΠ. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση θα δοθούν την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, στις 11:00, στο κάτω μέρος της Αγίου Νικολάου, στο πρώην κτήριο του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, εκεί που οργανωτική επιτροπή των Αγώνων θα μιλήσει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Παράλληλα, ο κόσμος και τα ΜΜΕ θα μπορούν να δουν και τις πρώτες αποστολές που θα έχουν μπει στη θάλασσα ξεκινώντας την προετοιμασία τους , αλλά και την ειδική διαμόρφωση του χώρου στο μώλο της Αγίου Νικολάου.