Η Περιφορά του Επιταφίου αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος της Μεγάλης Παρασκευής. 

Εκατοντάδες πιστοί από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και μετά συρρέουν στις εκκλησίες της Πάτρας για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο που έχει στολιστεί από το πρωί. 

Στη συνέχεια μετά τα Εγκώμια που ψάλλονται ξεκινά η Περιφορά του Επιταφίου, με την κάθε εκκλησία να ακολουθεί την δική της διαδρομή, ενώ η κάθε Ενορία, χωρίς να αλλάζει βέβαια το όλο τελετουργικό που συνάδει με την πιο πένθιμη ημέρα του χρόνου, διαμορφώνει μία ατμόσφαιρα και ένα κλίμα κατάνυξης που καθηλώνει τους πιστούς. 

Το patrasevents.gr επέλεξε και σας προτείνει Περιφορές Επιταφίων κοντά στο κέντρο της Πάτρας που σε βάζουν στο όλο πνεύμα της κατάνυξης, ακολουθώντας το όλο τελετουργικό, αλλά ταυτόχρονα έχουν και ένα δικό τους ύφος, μακριά από επισήμους και χαιρετούρες δημοσίων σχέσεων. 

Απόστολος Παύλος 

Το κλίμα στην Περιφορά του Επιταφίου είναι κατανυκτικό, τόσο που αναγκαστικά σε παρασύρει. Γελάκια, συζητησούλες και πηγαδάκια δεν επιτρέπονται, ενώ οι γυναίκες σε περίπτωση που αποφασίσουν να μπουν μέσα στο ναό για να προσκυνήσουν καλό θα είναι να φοράνε φούστα. Οι κανόνες της συγκεκριμένης εκκλησίας είναι πραγματικά αυστηροί, όμως το κλίμα είναι διαφορετικό, θυμίζει μοναστική ζωή και Άγιο Όρος. 

Αγία Φωτεινή 

Η Περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια των Προσφυγικών, έχοντας το άρωμα των ανθισμένων γλαστρών από τα μπαλκόνια των χαγιατιών να σε συνοδεύουν, είναι ξεχωριστή. Την Μεγάλη Παρασκευή η άνοιξη μοιάζει να μπαίνει όσο καμία άλλη μέρα στην ψυχή του ανθρώπου και αυτό ασφαλώς έρχεται σε αντίθεση με την μελαγχολία και το πένθιμο της ημέρας. Στοιχεία που αισθάνεσαι στην Περιφορά της συγκεκριμένης Ενορίας. 

Παντοκράτορας 

Ο Επιτάφιος στα σοκάκια της Άνω Πόλης, μπροστά από το Κάστρο, με φόντο την συνοικία του Τάσι, είναι από μόνα τους στοιχεία που σου δίνουν το κίνητρο για να πας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στον Παντοκράτορα. Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, σε ένα ατμοσφαιρικό κλίμα σαν και αυτό που συναντάς στην γραφική Άνω πόλη. 

Άγιος Διονύσιος 

Ο Επιτάφιος στην συνοικία όπου ζούσαν παλιά οι Ιταλοί, δίπλα από το κέντρο της πόλης και μία ανάσα από το λιμάνι της Πάτρας. Η Περιφορά περνάει μέσα από τα στενά της γειτονιάς και φτάνει στο λιμάνι, με τα λουλούδια του Εσταυρωμένου να παίρνουν κάτι από την αύρα της θάλασσας και την αλμύρα της. 

Άγιος Ελευθέριος 

Λίγο έξω από την Πάτρα. Η Περιφορά παίρνει ένα γραφικό χρώμα περνώντας μέσα από τα στενά της Αρέθας και των γύρω γειτονιών της περιοχής, θυμίζοντας κάτι από Πάσχα στο χωριό. Όμορφο συναίσθημα από μόνο του για να πάει κανείς σε αυτή την εκκλησία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.