Τα περισσότερα από τα νεοκλασικά της Πάτρας είναι σε κακή κατάσταση. 

Εγκαταλειμμένα, με τους ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τα συντηρήσουν και την πόλη να μην δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για να διασώσει τα κτίρια αυτά και κατά επέκταση να γλιτώσει την πολιτιστική κληρονομιά της αχαϊκής πρωτεύουσας από τον χρόνο και την φθορά του. 

Στις ελάχιστες όμως περιπτώσεις που τα νεοκλασικά αυτά ακίνητα έχουν προχωρήσει σε εργασίες αναδιαμόρφωσης και ανακαίνισης, το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν αλλάξει άρδην την αισθητική εικόνα, όχι μόνο την δική τους, αλλά και της περιοχής στην οποία βρίσκονται. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι το νεοκλασικό ακίνητο στην τέρμα της Γούναρη, λίγο πάνω από την Όθωνος Αμαλίας. Το κτίριο βρισκόταν υπό κατάρρευση. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησής του. Πλέον αυτές έχουν φτάσει στο τέρμα τους και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. 

Το αποτέλεσμα το βλέπετε μέσα από τις φωτογραφίες του patrasevents.gr. Σκεφτείτε πόσο πιο όμορφη θα γινόταν η Πάτρα μας αν γινόταν τέτοιου είδους εργασίες σε όλα τα νεοκλασικά ακίνητα της πόλης. Σίγουρα θα μιλούσαμε τώρα για μία άλλη πόλη.