Αν υπήρχε σκηνοθέτης που ήθελε να γυρίσει μία ταινία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και γενικότερα της μεταπολεμικής εποχής της χώρας, σίγουρα πηγαίνοντας στην 12ου Συντάγματος της Πάτρας, θα είχε κάνει την τύχη του. 

Έτοιμο σκηνικό, χωρίς να χρεώσει τίποτα παραπάνω τον παραγωγό της ταινίας. Πραγματικά η εικόνα που συναντάει κανείς στον δρόμο της 12ου Συντάγματος κοντά στην περιοχή των Συνόρων της Πάτρας, δίπλα από το νεκροταφείο της Αγίας Αλεξιώτισσης, είναι βγαλμένη από σκηνικό μιας τέτοιας εποχής. 

Σπίτια που μοιάζουν να έχουν βομβαρδιστεί, σχεδόν ετοιμόρροπα και άλλα έχοντας καταρρεύσει από το πέρασμα των χρόνων. Γιαπιά που ποτέ δεν έγιναν πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες και δεκάδες ακόμα κτίρια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ακατοίκητα τα περισσότερα από αυτά πλέον.

Φτώχεια, μιζέρια, εγκατάλειψη και άλλα στοιχεία που ταυτίζονται με μια μεταπολεμική εποχή, σε μία περιοχή που μοιάζει βομβαρδισμένη. Το σκηνικό λοιπόν στον συγκεκριμένο δρόμο της Πάτρας είναι έτοιμο. Το μόνο που μένει είναι ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός της ταινίας. 

(Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη από την σελίδα, "Πάτρα αυτά που δεν λέγονται").