Την τιμητική της έχει τη Μεγάλη Παρασκευή η Ναύπακτος η οποία εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα που προσελκύει επισκέπτες από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Το έθιμο της Μ. Παρασκευής στην Ναύπακτο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το npress, θέλει του Επιταφίους των δύο εκκλησιών της πόλης (Αγ. Δημήτριο και Αγία Παρασκευή) να συναντιούνται στο λιμάνι, διαρκεί από την δεκαετία του ’50.

Από τότε οι ψαράδες στόλιζαν τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες. Αυτή τους την ξεχωριστή ιδέα ουσιαστικά αγκάλιασε ο Δήμος Ναυπακτίας από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας εμπλουτίζοντάς το με υπέροχα φωτεινά πυροτεχνήματα μετά το τέλος της περιφοράς που κάνουν τη νύχτα-μέρα.

Μετά τους ψαλμούς των ύμνων της Μεγάλης Παρασκευής, ξεκινάει η περιφορά του επιταφίου από την Αγία Παρασκευή, συνοδευόμενος από τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου. Έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η πομπή του επιταφίου της Αγίας Παρασκευής σταματάει, περιμένοντας τους πιστούς που έχουν συρρεύσει στον Άγιο Δημήτριο να ενωθούν με αυτούς ενώ το ίδιο γίνεται και με τον επιτάφιο.

Πλέον, η μεγαλειώδης και τεράστια πομπή των πιστών μαζί με τους προπορευόμενους Eπιταφίους, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και λύπης, σε συνδυασμό με τους ψαλμούς των ιερέων και των ήχων της φιλαρμονικής κατευθύνονται προς το γραφικό λιμάνι της πόλης.

 


Γεμάτο από χιλιάδες κόσμο το λιμανάκι της Ναυπάκτου αναμένει την άφιξη των Επιταφίων και της πομπής στο σκοτάδι. Η μόνη πηγή φωτός είναι οι φωτιές που έχουν ανάψει πάνω στο τείχος και μέσα στη θάλασσα. Εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο φλεγόμενος σταυρός που κρέμεται στην είσοδο του λιμανιού.

Από τα ηχεία ακούγονται ύμνοι μέχρι να φτάσουν οι επιτάφιοι και οι ιερείς στο κατώτερο μέρος του λιμανιού. Στη συνέχεια ακολουθούν ψαλμοί και δοξασίες. Ο λόγος του Μητροπολίτη δίνει το έναυσμα για την αποχώρηση των Eπιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων.

Ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα πάνω από το φλεγόμενο λιμάνι που μένει αξέχαστο σε όσους το έχουν παρακολουθήσει, πολλοί εκ των οποίων επιστρέφουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ναύπακτο.Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο