Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις ορυκτά στον χώρο σου

  Όταν έχεις όρεξη, θέληση, αγαπάς αυτό που κάνεις και σε διακατέχει ένα αίσθημα του να δημιουργήσεις από το "0" τότε μπορείς να κάνεις τα πάντα!

  Τι το καλύτερο να είσαι σπίτι μαζί με τα παιδιά, να αφήνεις στην άκρη για λίγο τα smartphones, τα tablets, τον υπολογιστή και να προσπαθείς να αναπαραστήσεις τις διεργασίες και τις συνθήκες εκείνες που η φύση χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτιάξει τα κοσμήματα της, τα ορυκτά! 


Hand made mineral, Gypsum needles

Η προσπάθεια μετράει

  Φυσικά κάτι τέτοιο είναι ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα, το να αναπτύξεις το πλαίσιο εκείνο των συνθηκών , όπως χρόνο, θερμοκρασία, πίεση και να δημιουργήσεις στο σπίτι του ίδιου μεγέθους, χρώματος και σχήματος ορυκτά. Ορυκτά που τα θαυμάζεις σε ορυχεία και προθήκες μουσείων και συλλογών.  

  Έτσι από την στιγμή που είναι δύσκολο να φτάσουμε το σημείο εκείνο που χρειάστηκε η φύση, προσπαθούμε μέσα από την χημεία και τις αντιδράσεις να πάρουμε παρόμοια αποτελέσματα. Φυσικά θα ακολουθήσουν πολλές δοκιμές και αποτυχίες αλλά το πείσμα θα μας δώσει στο τέλος κάτι όμορφο, και το πιο βασικό θα είναι κάτι δικό μας.


Βελονοειδείς κρύσταλλοι Γύψου CaSO4.2H2O (δείγμα Λαυρίου)

βελονοειδείς κρύσταλλοι Γύψου CaSO4.2H2O

βελονοειδείς κρύσταλλοι Γύψου CaSO4.2H2O

Η διαδικασία

  Στην παραπάνω φωτογραφία είναι το δείγμα βελονοειδούς Γύψου από το Λαύριο, και οι υπόλοιπες φωτογραφίες που ακολουθούν ο τεχνητός μας βελονοειδής Γύψος. Θέλουμε κρύσταλλο Ασβεστίτη CaCO3 ή ένα κομμάτι ασβεστόλιθου (πέτρωμα) που μπορούμε εύκολα να βρούμε αν περπατήσουμε σε ένα βουνό, σε μια πλαγιά και Χαλκανθίτη CuSO4 . 5 H2O (Γαλαζόπετρα, που την παίρνουμε από φυτώρια με γεωργικά φάρμακα) και μια λεκάνη.  Αφού τα τοποθετήσουμε όλα μέσα, πρώτα την θρυμματισμένη γαλαζόπετρα και έπειτα τον Ασβεστίτη, την γεμίζουμε με νερό βρύσης (χωρίς κάποιας συγκεκριμένης θερμοκρασίας) και την ξεχνάμε έπειτα για 1 μήνα. Την βάζουμε σε μέρος σκιερό και ασφαλές, μακριά από ζώα και παιδιά γιατί το διάλυμα είναι δηλητηριώδες. Οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μας δίνουν τον βελονοειδή Γύψο CaSO4.2H2O 

  tip : Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα το αφήσουμε μέσα στο διάλυμα τόσο θα ντύνεται το δείγμα μας με περισσότερους κρυστάλλους Γύψου.


τα υλικά μας, Ασβεστίτης CaCO3 + Χαλκανθίτης CuSO4 . 5 H2O (Γαλαζόπετρα)


το αποτέλεσμα, βελονοειδείς κρύσταλλοι Γύψου CaSO4.2H2O

Πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ορυκτά!

https://www.facebook.com/panos.karoutsos/posts/10218843075887263

ακολουθήστε και την σελίδα μας στο Instagram: https://www.instagram.com/geological_beauty/

http://picdeer.com/geological_beauty