Κάθε Πάσχα, για την ακρίβεια τις ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα, κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε πιστός - ή μη - ανοίγει την τηλεόραση για να παρακολουθήσει - έστω και ένα απόσπασμα - της μίνι τηλεοπτικής σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάουελ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτές τις ημέρες εορτής και κατάνυξης.

Ο Πάουελ υπήρξε ίσως η πιο κοντινή και επιτυχημένη προσέγγιση της μορφής του Θεανθρώπου , ενώ η υποκριτική του αμεσότητα χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς «εξωπραγματική».

Οι περισσότεροι αναφέρονται στο διαπεραστικό του βλέμμα, που «πρόδιδε» αγιοσύνη και πόνο.

Η σειρά γυρίστηκε μεταξύ 1975 και 1976 και προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI1 στις 27 Μαρτίου 1977. Στα γυρίσματα ο Πάουελ ήταν 31 ετών.

Ο ηθοποιός σήμερα είναι 75 ετών και το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια πάνω του.

«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος.