Ετοιμάζονται στο αεροδρόμιο του Αράξου για την νέα τουριστική σεζόν που ξεκινά, έχοντας μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανοδική πορεία που έχει παρατηρηθεί την τελευταία οχταετία στην προσέλευση τουριστών και στην επισκεψιμότητα θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2019. 

Το καλοκαίρι του 2018 το αεροδρόμιο του Αράξου έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας των τελευταίων χρόνων, με το σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων να αγγίζει τους 187.000. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου ο αριθμός των αφίξεων - αναχωρήσεων έφτασε τους 186.422.

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο αναλυτικοί και να ερμηνεύσουμε το νούμερο αυτό και μπούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία βλέπουμε ότι οι αφίξεις το καλοκαίρι του 2018 έφτασαν στις 91.018, οι αναχωρήσεις τις 91.507 και οι διερχόμενοι τους 3.951. 

Φέτος, στόχος των ανθρώπων του αεροδρομίου του Αράξου είναι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων και των αναχωρήσεων να φτάσει τις 200.000 και να συνεχιστεί έτσι η ανοδική πορεία στην επισκεψιμότητα του. Είναι ένα νούμερο που σύμφωνα με την δυναμική που έχει δείξει το αεροδρόμιο μπορεί να επιτευχθεί, αν και υπάρχουν ορισμένοι ανασταλτικοί παράγοντες που ίσως παίξουν αρνητικό ρόλο. 

Ο κυριότερος παράγοντας έχει να κάνει με το ότι ορισμένες εταιρείες που είχαν συχνές και τακτικές πτήσεις με το αεροδρόμιο του Αράξου χρεοκόπησαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αερολιμενάρχης, Γιώργος Γκουβίτσας το κενό αυτό θα καλυφτεί από διάφορους άλλους παίκτες που μπαίνουν στο όλο παιχνίδι. 

Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πάνω σε αυτό είναι η έναρξη της συνεργασίας του αεροδρομίου του Αράξου με την ιδιαίτερα ανερχόμενη εταιρεία Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλευση τουριστών, κυρίως από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. 

"Πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε το κενό αυτό που παρουσιάστηκε με κάποιες εταιρείες που χρεοκόπησαν και θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία που έχουμε ξεκινήσει την τελευταία οχταετία. Στόχος μας για αυτή την χρονιά είναι να φτάσουμε τους 200.000, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε" τονίζει ο κ. Γκουβίτσας.

Ο χάρτης των αφίξεων και οι αγορές

Οι πτήσεις και το φετινό καλοκαίρι θα είναι από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει η Γερμανία με το αεροδρόμιο του Αράξου να έχει επικοινωνία με τουλάχιστον πέντε πόλεις (Μόναχο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη, Ανόβερο και Ντίζελντορφ), ενώ και φέτος θα συνεχιστούν οι πτήσεις με χώρες όπως είναι το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και φυσικά η Ρωσία. 

Κρίνοντας από τα στοιχεία του αεροδρόμιου του Αράξου η πιο δυναμική τουριστική αγορά για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παραμένει η Γερμανία, σταθερή δύναμη αποτελεί η Ρωσία, ενώ ιδιαίτερα ανερχόμενη είναι αυτή της Κεντρικής Ευρώπης και κυρίως αυτή της Πολωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 στον Άραξο έφτασαν 51.355 Γερμανοί, 31.669 Πολωνοί, 25.000 από την Ρωσία και 7.600 από την Ουκρανία. 


Από τους 55.000 στους 200.000 τουρίστες

"Η Δυτική Ελλάδα είναι μία περιοχή που έχει δείξει ότι μπορεί να έχει μία δυναμική στον τουρισμό και ότι μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα για την τουριστική της ανάπτυξη" τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. Ο ρόλος του αεροδρομίου στην ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με όσα έχουν φανεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι καταλυτικός. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από οχτώ χρόνια ο συνολικός αριθμός των αφίξεων και των αναχωρήσεων ήταν μόλις 55.000 τουρίστες και πλέον έχουμε φτάσει να μιλάμε για 200.000. Ο κ. Γκουβίτσας τονίζει από την πλευρά του: "Πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει σε αυτό και εμείς. Εμάς μας ικανοποιεί το γεγονός ότι την περασμένη περίοδο τα ξενοδοχεία της Αχαΐας και της Ηλείας ήταν μέχρι τον Οκτώβριο στο 85% με 90% της πληρότητας τους.

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν όλες οι προσπάθειες μας".