Έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή είναι η χειρότερη επιδημία της μολυσματικής ασθένειας από την επίσημη εξάλειψη του ιού που την προκαλεί το 2000, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ομοσπονδιακός οργανισμός υγείας της χώρας.

Συνολικά πλήττονται 22 αμερικανικές Πολιτείες, πάντως οι μεγαλύτερες εστίες βρίσκονται στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, διευκρίνισε ο οργανισμός.

«Όσο περισσότερο συνεχίζονται τα ξεσπάσματα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα η ιλαρά να αποκτήσει ξανά μόνιμο έρεισμα στις ΗΠΑ», προειδοποίησαν τα CDC σε ανακοίνωσή τους.

Μολονότι ο ιός εξαλείφθηκε το 2000 -- πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορείς του καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου -- μπορεί να σημειώνονται ξεσπάσματα εξαιτίας της έλευσης ταξιδιωτών από χώρες όπου η ιλαρά είναι κοινή ασθένεια, εξήγησε ο οργανισμός.

Χθες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 667 που είχαν καταγραφεί το 2014, την χρονιά με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό κρουσμάτων ιλαράς μετά την επίσημη εξάλειψή της.

Η μεγαλύτερη εστία από κάθε άλλη στη χώρα εντοπίζεται στην πόλη της Νέας Υόρκης. Υγειονομικοί αξιωματούχοι της μεγαλούπολης σημείωσαν χθες ότι έχουν καταγραφεί 390 κρούσματα από τον Οκτώβριο, κυρίως μεταξύ παιδιών οικογενειών ορθόδοξων εβραίων του Μπρούκλιν.