Στη Σερβία, η πρωθυπουργός της χώρας, Άνα Μπρνάμπιτς, παρέστη στην τελετή ύψωσης της σερβικής σημαίας στη Γενεύη, που έγινε με αφορμή την επίσημη υποδοχή της Σερβίας ως μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σερβική κυβέρνηση.

Η κ. Μπρνάμπιτς εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Σερβία έγινε το εικοστό τρίτο κράτος- μέλος του CERN, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για σημαντική ημέρα για τη χώρα.

"Η ένταξη στο CERN είναι περισσότερο σημαντική απ'ό,τι μπορούμε να φανταστούμε (…) Η Σερβία στρέφει το βλέμμα της στην επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την Κοινωνία της Γνώσης" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται -συνέχισε η κ. Μπρνάμπιτς- για ένα μήνυμα προς την επιστημονική κοινότητα, ιδίως τους νέους επιστήμονες, να μείνουν και να εργαστούν στη Σερβία, καθώς η ένταξη της χώρας στο CERN θα τους δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα από τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα πρότζεκτ παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε, ότι όταν ακόμη η Σερβία αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά κράτη μέλη του CERN το 1954, οι Σέρβοι φυσικοί και μηχανικοί είχαν συμμετάσχει σε μερικά από τα πρώτα προγράμματα του Οργανισμού.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2001 το CERN και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία διεθνούς συνεργασίας, που επέτρεψε στους επιστήμονες της δεύτερης να συμμετάσχουν στα πειράματα ATLAS και CMS στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως πλήρες πλέον μέλος, η Σερβία θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο, την ανώτατη αρχή διοίκησης του CERN, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του.