«Αρνούμαστε το νομοσχέδιο σας κ. Γαβρόγλου, γιατί είναι μνημείο προχειρότητας. Αφού αντιμετωπίσατε το ΤΕΙ σα φτωχό συγγενή, κάνοντάς το βόλτα, μία στο ΕΑΠ, μία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τέλος το κόψατε στα δύο.  Αφού το συκοφαντήσατε χωρίς να σέβεστε φοιτητές, απόφοιτους, καθηγητές και προσωπικό – γιατί δήθεν είχε χαμηλή αξιολόγηση– το κλείσατε».

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως είναι «προϊόν παζαριού, εκβιασμών, βασισμένο σε ψέματα», αλλά και μία «αναξιόπιστη ανωτατοποίηση από έναν αναξιόπιστο Υπουργό».

Ο βουλευτής, θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε δική του επίκαιρη ερώτηση στις 22 Φεβρουαρίου, είχε μιλήσει για συγχώνευση του Ανοικτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πατρών, κάτι που επανέλαβε 2 ημέρες μετά  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησο, ενώ 4 ημέρες πριν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι… ποτέ δεν συζητήθηκε η συνένωση του ΤΕΙ Δυτική Ελλάδας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έκανε λόγο για fake news (!).

«Fake είναι τα Πανεπιστήμια που δημιουργείτε!» υπογράμμισε ο κ. Κατσανιώτης, προσθέτοντας πως η «περιπλάνηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κατέληξε σε μία κατάργηση μέσω… διχοτόμησης. «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά του, όπως θα έψελνε αυτές τις μέρες και ο κ. Φίλης», είπε.

Επίσης, ο Αχαιός βουλευτής έφερε σε αντιδιαστολή και το παράδειγμα του ΤΕΙ Κρήτης που μετατρέπεται σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας πως «οι εκεί τοπικοί φορείς φαίνεται πως διαπραγματεύτηκαν πιο σκληρά και πιο καλά. Και μπράβο τους.  Στην Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα όμως, το ΤΕΙ απλά καταργείται. Και οι τοπικοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ως άλλοι «πραματευτάδες» τάζοντας στις μικρές κοινωνίες. Αυτά έκαναν και στο Αίγιο…με το τμήμα της οπτικής…..»

Ερχόμενος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Κατσανώτης, αφού αναφέρθηκε στην απόρριψη του νομοσχεδίου από τη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων (20 στα 24), τον Σύλλογο Μελών ΔΕΠ, τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού, τους Συλλόγους των Φοιτητών και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως ο Υπουργός αγνόησε τις αποφάσεις των συλλογικών Οργάνων και μετέτρεψε αυθαίρετα το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

«Ένα Πανεπιστήμιο, του οποίου η πρυτανική Αρχή ζητούσε κάποτε να μην υπάρχουν σχολές πουθενά, αλλού εκτός από την Πάτρα, τώρα θα έχει σχολές σε έξι – επτά διαφορετικές πόλεις. Είτε η πρυτανική Αρχή πρέπει να μας εξηγήσει τι άλλαξε λοιπόν, είτε ο υπουργός να μας πει εάν πραγματικά αληθεύουν οι πληροφορίες περί συνδιαλλαγών του στιλ: «πάρτε το ΤΕΙ να σας δώσω και τη νομική σχολή». Χαρακτηριστικό πρόβλημα της προχειρότητας της συγκεκριμένης συγχώνευσης είναι η  Γεωπονική Σχολή» σημείωσε.

«Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς υποστηρίζουμε τη δημόσια παιδεία, όχι την κρατική. Στη δημόσια παιδεία, κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει αυτό που θέλει και να φτάσει ψηλά. Ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής και τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του. Στη δημόσια παιδεία, επιτυγχάνεται η κοινωνική κινητικότητα. Ο καλός να γίνεται καλύτερος και ο καλύτερος άριστος. Αντίθετα, η δική σας, κρατική παιδεία, ισοπεδώνει τα πάντα και τους πάντες, προς τα κάτω. Δεν αντέχετε την Πρόοδο.  Δε θέλετε την προσωπική ανέλιξη μέσα από τη σκληρή δουλειά. Άλλωστε η αριστεία είναι ρετσινιά…» είπε ο κ. Κατσανιώτης, που κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: ««Φεύγοντας, κύριε Γαβρόγλου, ίσως επιδιώκετε να ναρκοθετήσετε όσο περισσότερο μπορείτε την επόμενη κυβερνητική περίοδο. Εκείνο που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι θα πέσετε μέσα στις παγίδες που εσείς στήνετε. Γιατί οι Έλληνες σας γνωρίζουν πια και σας έχουν καταλάβει. Η ιστορία σας κύριε Γαβρόγλου, σύντομα τελειώνει. Και ο βαθμός σας δεν είναι προβιβάσιμος. Ούτε ο δικός σας, ούτε της κυβέρνησης που υπηρετείτε. Καληνύχτα και ραντεβού στις… εξετάσεις του φθινοπώρου!»