Πάνω από 2.000 άτομα ήταν το αρχικό πλάνο των ανθρώπων των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για τους αθλητές των ξένων αποστολών που θα συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή αθλητική εκδήλωση που θα γίνει στην Πάτρα, στα τέλη του καλοκαιριού του 2019. 

Σύμφωνα όμως με όλες τις εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και οι αθλητές των αποστολών που θα πάρουν μέρος στους αγώνες θα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες της διοργάνωσης για την κάλυψη των αναγκών διαμονής και της διατροφής τους. Ήδη είμαστε 23 ημέρες προτού κλείσουν οι εγγραφές κατ’ όνομα και ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών ξεπερνά τον αριθμό της προηγούμενης διοργάνωσης κατά 29%.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν εγγραφεί 987 αθλητές, που εκπροσωπούν 24 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, με τα αθλήματα του Beach Handball, Rowing Beach Sprint, Beach Tennis, Beach Wrestling και Canoe Ocean Racing να επιδεικνύουν μια αξιοσημείωτη αύξηση.

Το γεγονός αυτό είναι θετικό για την επιτυχία των Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα αφού οι αυξημένες συμμετοχές ανεβάζουν το κύρος και το βεληνεκές της διοργάνωσης, όμως από την άλλη, δυσκολεύει την Οργανωτική Επιτροπή και τους ανθρώπους της από τη στιγμή που στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι συγκεκριμένα. 


Η καθυστέρηση και που θα κοστίσει

Σύμφωνα με κύκλους των ιθυνόντων των αγώνων, αν η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί σε διάφορα ζητήματα για την διοργάνωση, κοστίσει τελικά σε κάτι, αυτό δεν θα είναι τόσο σε επίπεδο υποδομών, αλλά κυρίως σε επίπεδο φιλοξενίας των αποστολών που θα έρθουν στην Πάτρα. 

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι ένα ζήτημα που κανονικά θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί και το γεγονός ότι αυτό δεν έχει γίνει δυσκολεύει τον διαπραγματευτικό ρόλο των ανθρώπων των αγώνων με τα ξενοδοχεία της περιοχής. Εκεί που οι προσφορές θα μπορούσαν να ήταν σε χαμηλές τιμές, πλέον στην χρονική περίοδο που βρισκόμαστε οι τιμές αυτές θα είναι σίγουρα αυξημένες. 

Αυτός είναι και ένας άγραφος κανόνας της τουριστικής αγοράς, σε ένα ζήτημα που έθιξαν οι άνθρωποι των Παράκτιων Αγώνων και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Ωστόσο, όσο και να φτάσει το κόστος στο θέμα της διαμονής, ακόμα και αν ξεπεράσει το μπάτζετ που είχε αρχικά προβλεφτεί για τον σκοπό αυτό (κάτι που είναι και το πιο πιθανό), οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν την ανάλογη φιλοξενία στους αθλητές, αλλά και στους ανθρώπους της αποστολής. 

Άλλωστε, όσο μεγαλώνει ο αριθμός των συμμετοχών, τόσο  αυξάνονται και οι πιθανότητες για να αφήσουν οι αγώνες κάποια οφέλη στην αγορά της πόλης. Μακάρι βέβαια να υπήρχε και η ανάλογη προετοιμασία από την ίδια την πόλη, τους φορείς της και τους ανθρώπους της διοργάνωσης, έτσι ώστε οι αγώνες αυτοί να είχαν μετατραπεί σε ένα τουριστικό προϊόν που θα έφερναν και επιπλέον τουρίστες στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Κάτι που μάλλον πλέον είναι δύσκολο να γίνει.