«Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της Περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας » είναι ο τίτλος Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιδεών με απονομή βραβείων που προκηρύσσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις ιδεών για την ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής της Τριχωνίδας και τη σύνδεσή της με τις όμορες Τοπικές Κοινότητες.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό οι όροι του οποίου διαμορφώθηκαν με σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

«Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα μαζί με τους πολίτες. Όπως είχαμε προαναγγείλει, μετά το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και το Περιαστικό Πάρκο της Πάτρας, έρχεται η ανάδειξη της Λίμνης Τριχωνίδας. Είναι ο κατά σειρά τρίτος διαγωνισμός που διενεργεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέσουν τις ιδέες τους σε μια ανοικτή διαδικασία Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των σχεδιασμών μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη του φυσικού της τοπίου της Περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας, η οποία μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Δεδομένων του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της λίμνης και των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή – σύμφωνα με την προκήρυξη- η σχεδιαστική προσέγγιση θα πρέπει να έχει τουριστικό προσανατολισμό ήπιων μορφών, με ποικιλία δράσεων και δραστηριοτήτων πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα πρέπει να προταθούν χωροταξικά ή και αρχιτεκτονικά εργαλεία και κανόνες, εστιάζοντας στην οργάνωση του χώρου με κατανομή των χρήσεων γης, λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό περιβάλλον, τις υφιστάμενες και μελλοντικές υποδομές και τα τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Επιπλέον, θα προταθούν χρήσεις και δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της λίμνης της Τριχωνίδας, ως ένας νέος φυσιολατρικός- τουριστικός προορισμός με υπερτοπικό χαρακτήρα, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αναδεικνύοντάς τα με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Πιο αναλυτική αναφορά για το στόχο και το αντικείμενο του Διαγωνισμού γίνεται στην Προκήρυξη.

Οι ιδιαιτερότητες

Η προσέγγιση του αναπτυξιακού μοντέλου θα πρέπει να έχει αειφορικό χαρακτήρα με ιδιαίτερο σεβασμό στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας, τα όρια που πρέπει να τεθούν και όλες οι προστατευτικές διατάξεις για δάση, αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μηδενιστούν οι αρνητικές επιδράσεις μιας τέτοιας ανάπτυξης (στο φυσικό τοπίο, σε χλωρίδα –πανίδα, κ.λπ.).Συνεπώς, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μη απαραίτητες υποδομές, εγκαταστάσεις, καταλύματα, κ.λπ. και οι αποψιλώσεις -εκχερσώσεις βλάστησης, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να είναι μικρής έκτασης και έντασης όχλησης για να μην υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως ανοικτός Χωροταξικός Διαγωνισμός Ιδεών. Η αναλυτική προκήρυξη και τα αρχεία του φακέλου έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.ptapde.gr). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 22α Οκτωβρίου 2019.

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, με αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο και συγκεκριμένα, το πρώτο αντιστοιχεί σε 11.925 €, το δεύτερο σε 8.745 € και το τρίτο σε 5.830 €. Φορέας Χρηματοδότησης είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον των παραπάνω, η Διοργανώτρια Αρχή μπορεί, μετά από υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής και χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική, να εξαγοράσει επιπλέον αριθμό προτάσεων και μέχρι τρεις, αντί του ποσού των πεντακοσίων ευρώ 500,00 €, εκάστη.