Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας, όπου γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού, μετά από την μεγάλη εβδομάδα των παθών. Τα έθιμα του Πάσχα είναι από τα πιο ωραία έθιμα της Ελλάδας.

Έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με τον εορτασμό του Πάσχα, αναβιώνουν ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές του νομού Αχαΐας. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων αλλά και η φύση, καθώς οι περισσότερες τελούνται υπαίθρια. Σε ορισμένες περιοχές πραγματοποιούνται ιδιαίτερες εκδηλώσεις λόγω του Πάσχα.

Το patrasevents.gr προσπάθησε να καταγράψει μερικά από τα έθιμα αυτά.

Στολισμός Επιταφίου


Σε πολλά χωριά της Δυτικής Αχαΐας κι όχι μόνο, ακόμα και σήμερα ο στολισμός των επιταφίων γίνεται από τις κοπέλες του χωριού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί. Μαζεύουν τα καλύτερα και τα ωραιότερα λουλούδια από τα παρτέρια και τους κήπους των σπιτιών και βάζοντας όλη τους την τέχνη στολίζουν με άνθη τον επιτάφιο.

Εγλυκάδα: Kόκκινα αυγά στο εκκλησάκι των Μυροφώρων


Την τιμητική του, έχει την Κυριακή των Μυροφόρων, το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Μυροφόρων και Αγίου Νικοδήμου στην περιοχή της Εγλυκάδος Πατρών. Μάλιστα εκεί αναβιώνει και ένα παλαιό έθιμο που κρατούν μέχρι και σήμερα οι εφημέριοι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής καθώς και οι ενορίτες, το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το μοίρασμά τους στους πιστούς που θα παρακολουθήσουν τη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Κυριακή. Οι γυναίκες της περιοχής από την Πέμπτη το απόγευμα ξεκινούν τις ετοιμασίες. Συγκεντρώνουν τα αυγά και με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα στα καζάνια τα βάφουν με κόκκινη μπογιά. Η διαδικασία αυτή είναι για όλους μια γιορτή. Εκατοντάδες πιστοί κάθε χρόνο συρρέουν στο εκκλησάκι των Μυροφόρων στην Εγλυκάδα για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, να ασπαστούν την εικόνα των Μυροφόρων και στο τέλος να «τσουγκρίσουν» τα κόκκινα αυγά με τον ιερέα.

Άνω Καστρίτσι: Θρησκευτική δέηση και πομπή

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Άνω Καστρίτσι αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτικές δεήσεις στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις. Οι κάτοικοι λοιπόν κατόπιν προτροπής των ιερωμένων πραγματοποιούσαν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες σε κύκλο σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Έτσι κι εφέτος τηρώντας την παράδοση τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η δέηση ή λέηση (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία, θα προηγείται της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και θα ακολουθούν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι επικαλούνται το «Κύριε Ελέησον». Η πομπή ακολουθεί περιμετρική διαδρομή σε κάθε ξωκλήσι, οι ιερείς "βγάζουν" ύψωμα σε συγκεκριμένο υπεραιωνόβιο δέντρο και καταλήγουν στο ξωκλήσι της Παναγίας, όπου τελείται Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετέχουν στην πομπή, μικροί, μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες αφού έχουν διανύσει πεζοπορία πέντε ωρών περίπου καταλήγουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί ο παπάς σύρει πρώτος το χορό με όλους τους φουστανελάδες και ακολουθεί γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

Τέμενη Αιγίου: Kαίνε τον Ιούδα

Την Κυριακή του Πάσχα ή της Αγάπης, στην Τέμενη Αιγίου στην πλατεία του χωριού τελείται το έθιμο της καύσης του Ιούδα. Το έθιμο αναβιώνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής. Το βράδυ στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιείται θεατρικό δρώμενο που αναπαριστά τη δίκη του Ιούδα, του οποίου στο τέλος ρίχνουν το ομοίωμα στη φωτιά.

Τουρλάδες Καλαβρύτων: Το έθιμο της "Κουλούρας"

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γιορτάζεται το έθιμο της «Κουλούρας». Σε αυτό οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε αγώνα δρόμου, ο οποίος βέβαια γίνεται μέσα στην ανθισμένη φύση. Το έπαθλο του νικητή είναι μια «κουλούρα», ένα είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση, που παρασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα κόκκινα αυγά από ανύπαντρες κοπέλες του χωριού. Οι νικητές τεμαχίζουν τις κουλούρες και τις μοιράζουν στους παρευρισκόμενους.

«Κουλούρα» και στην Χαλανδρίτσα

Το έθιμο της Κουλούρας αναβιώνει και στην Χαλανδρίτσα. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής ανοίγει τις πύλες του για να γιορτάσουν όλοι μαζί αναβιώνοντας παλαιά έθιμα χρόνων. Αρκετοί πιστοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες παρευρίσκονται στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία καθώς και τους ιππείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον αγώνα για την Κουλούρα.

Ναύπακτος: "Επί των υδάτων" - Συνάντηση επιταφίων


Πλήθος πιστών συρρέουν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στους ιερούς ναούς της πόλης Ναυπάκτου, προκειμένου να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τις ακολουθίες των Άγιων Παθών. Ξεχωριστή όμως είναι για τη Ναύπακτο η Μεγάλη Παρασκευή. Η παραδοσιακή περιφορά των επιταφίων των ενοριών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου που εν πομπή κατευθύνονται στο λιμάνι, αγγίζει την ψυχή κάθε πιστού. Την πομπή ακολουθούν οι ψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα και οι πιστοί υπό τα πένθιμα παιανίσματα της φιλαρμονικής. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά. Η Ναύπακτος αποτελεί μια ξεχωριστεί πρόταση για μια κοντινή απόδραση, τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής για όσους επιθυμούν να ζήσουν από κοντά το έθιμο αυτό που έχει παράδοση πολλών χρόνων και φαίνεται να θέλει να συνδυάσει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Βασιλικό: Έφιποι στον Αϊ Γιώργη


Κάθε χρόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλικού Φαρρών αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Γεωργίου (προστάτη της περιοχής) με τη συνοδεία αλόγων. Εκατοντάδες πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να παρακολουθήσουν τη πανηγυρική Θεία Λειτουργία καθώς και την έφιππη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί στους δρόμους του Βασιλικού η λιτάνευση της εικόνας, όπου της πομπής προηγείτο νεαροί έφιπποι οι οποίοι κρατούσαν την ελληνική σημαία και το λάβαρο της εκκλησίας, στη συνέχεια ακολουθούν ιερείς με την εικόνα και οι πιστοί. Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιοχή ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι νέοι του οικισμού προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό αυτό το ξεχωριστό έθιμο γι΄ αυτό το λόγο και η συμμετοχή τους είναι μεγάλη. Από την προηγούμενη ημέρα οι γυναίκες του Βασιλικού ετοιμάζουν διάφορα γλυκίσματα, τα οποία και μοιράζουν στους πιστούς έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Έφιπποι και στην Κρήνη Συμπολιτείας

Με επιτυχία πραγματοποιείται στο Δ.Δ. Κρήνη του Δήμου Συμπολιτείας η αναβίωση του παλαιού τοπικού εθίμου με αγώνες ιπποδρομίας μετά τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου σε ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου οι καβαλάρηδες ιδιοκτήτες των αλόγων που συμμετείχαν στην ιπποδρομία προσκύνησαν ένας – ένας την εικόνα του Αγίου και ξικηνούν τον αγώνα. Η διαδρομή που κάνουν είναι από το ξωκλήσι μέχρι την πλατεία του χωριού Κρήνη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Συμπολιτείας και τον Ιππικό Όμιλο Αιγίου