Η iGEM Patras, είναι μια ομάδα φοιτητών από τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο βαθύτερος στόχος των μελών της είναι να κοινοποιήσουν τη δράση τους για αυτό που αγαπάνε περισσότερο, την επιστήμη και να εμφυσήσουν στον κόσμο τα ερεθίσματα ώστε να βουτήξουν στον κόσμο της βιολογίας και της φαρμακευτικής. 

Ποια είναι η ομάδα του iGEM Patras;

Η iGEM Patras αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα από τα τμήματα Φαρμακευτικής συμμετέχουν οι Νικόλαος Αντωνόπουλος, Γεωργία Παπαδοπούλου, Μάριος Μανιτάρης, Κωνσταντίνος Καλαφάτης και από το τμήμα Βιολογίας οι Νεφέλη Ελέζι, Σοφία Δέδε, Ελένη Κωτσαδάμ, Χαρίλαος Ζαβέρδας και Μιχαηλία Βαρδακώστα. Εργαζόμαστε κάτω από την επίβλεψη των καθηγητών μας κυρίου Γεώργιου Πατρινού Αν. Καθηγητή του εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής στο τμήμα Φαρμακευτικής και της κυρίας Κλειούς Αναστασοπούλου Επίκ. Καθηγήτριας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τι είναι ο διαγωνισμός iGEM;

Ο διαγωνισμός iGEM (international Genetically Engineered Machine) αποσκοπεί στην πρόοδο και την εκπαίδευση στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας, καθώς και στην ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας. Πρόκειται για τον κορυφαίο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων που στοχεύουν στη δημιουργία και τροποποίηση βιολογικών συστημάτων, συνδυάζοντας γνώσεις, τεχνικές και αρχές από πολυάριθμες θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες. Ξεκίνησε ως ένας φοιτητικός διαγωνισμός από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) το 2003. Πλέον, στην τελική φάση συμμετέχουν ετησίως περισσότερες από 300 πανεπιστημιακές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Από τους συμμετέχοντες γίνεται προσπάθεια επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων του 21ου αιώνα που εμπίπτουν σε τομείς όπως η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η διατροφή, η ενέργεια και άλλα. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιούνται υψηλού επιπέδου ερευνητικά εγχειρήματα που οδηγούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά ή εξελίσσονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει για εμάς το iGEM;

Μέσω του iGEM δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές να παρουσιάσουν την ιδέα τους στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, να την δουν να υλοποιείται σε πραγματικές συνθήκες αγοράς και να ανταγωνιστούν συμφοιτητές τους από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Με σκληρή δουλειά προσδοκούμε την διάκριση ώστε αφενός να προβάλλουμε την Ελλάδα και το ακαδημαϊκό μας ιδεώδες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αφετέρου να αποδείξουμε την δυναμική των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτηρίων και της ελληνικής καινοτομίας ακόμα και στους δύσκολους χρόνους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε.

Γιατί να συμμετάσχει κάποιος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό;

Εκτός των άλλων ο διαγωνισμός θα μας γεμίσει με εφόδια καθώς δημιουργεί νοοτροπία ευθύνης, δεοντολογίας και συνεργασίας, ενθαρρύνει την πραγματική καινοτομία παρέχοντας χώρο για να αναπτύξει ένας νέος προπτυχιακός φοιτητής καινοτόμες ιδέες και συνδέει το μέλλον με τους σημερινούς εκκολαπτόμενους επιστήμονες.

Επικοινωνία:

Email: [email protected]
Instagram: @igempatras
Facebook: IGEM Patras