Το κίνημα των vegan που έχει πάρει διαστάσεις φαινομένου τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, έφτασε και στην Πάτρα.

Μπορεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως από την άλλη έχουν μπει οι σπόροι για την καλλιέργεια και την ανάπτυξή του. Απόδειξη; 

Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και στη Γεροκωστοπούλου, είδαμε το απόγευμα του Σαββάτου, ακτιβιστές να προχωρούν σε δράση, ενημερώνοντας τον κόσμο και περνώντας το δικό τους μήνυμα σχετικά με το κίνημα των vegan και τη χορτοφαγία που αποτελεί την πιο σύγχρονη διατροφική τάση σε παγκόσμια κλίμακα. 

Οι ακτιβιστές είναι μέλη της ομάδας Athens Animal Save και αυτή την περίοδο κάνουν ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, προχωρώντας σε τέτοιου είδους δράσεις, σε διάφορες πόλεις. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν, είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στην Πάτρα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν πάει στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, όπως στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Γιάννενα, στην Καλαμάτα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις. 

Στην Πάτρα δεν υπάρχει ακόμα κάποια ομάδα vegan, ωστόσο υπάρχει μία αντίστοιχη ομάδα στο facebook που ονομάζεται Vegan's Patras που αποκτά ολοένα και περισσότερα μέλη. Τα μέλη άλλωστε της ακτιβιστικής ομάδας των vegans που συμμετείχαν στη δράση που έγινε στο κέντρο της Πάτρας, τα περισσότερα προέρχονται από την αχαϊκή πρωτεύουσα. 


Το κίνημα των Vegan έφτασε στην Πάτρα - Ακτιβιστές στην Ρήγα Φεραίου


Η δράση που έκαναν κέντρισε το ενδιαφέρον και ανάγκασε αρκετούς περαστικούς να σταματήσουν και να κοιτάξουν. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συζήτηση και ενημέρωση από τους ακτιβιστές. Κορίτσια και αγόρια φορώντας μάσκες οξυγόνου στα πρόσωπα και κρατώντας ταμπέλες από ζώα που ήταν έτοιμα να θανατωθούν, κάθονταν ακίνητα για ώρα στον πεζόδρομο, έχοντας ένα βλέμμα σκοτεινό και θλιμμένο, λες και κάποιος θα τους πήγαινε για εκτέλεση. 

Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν από αυτή την άποψη το πέτυχαν. Για τους vegan τα ζώα που σκοτώνονται στα σφαγεία εκτελούνται και μάλιστα με βάναυσο τρόπο. Όπως υποστηρίζει το κίνημά τους, το να τρώμε ζώα, όπως το γουρούνι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο αποτελεί μία βαρβαρότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι αντίθετοι και με την κατανάλωση αγαθών ζωικής προέλευσης. 


Ο βασικός λόγος αυτής της επιλογής τους είναι ηθικός.

Το διατροφικό κενό καλύπτεται μέσα από την κατανάλωση φυτικών προϊόντων που σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν καλύπτουν σε βιταμίνες και πρωτεΐνες τα ζωτικά. Τα μέλη της ομάδας των ακτιβιστών που βρέθηκαν στην Πάτρα ήταν για δύο περίπου ώρες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και της Γεροκωστοπούλου, συνάντησαν μία ικανοποιητική ανταπόκριση και σύμφωνα με τα όσα είπαν θα ξαναέρθουν στην Πάτρα. 

Ο σπόρος του βιγκανισμού έχει μπει και στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Το patrasevents.gr βρέθηκε στη δράση, μετά από κάλεσμα των ακτιβιστών και την παρακολούθησε από κοντά. 

Οι φωτογραφίες είναι του patrasevents.gr.