Ο τουρισμός της Αχαΐας και ο ξενοδοχειακός κλάδος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2019, ελπίζοντας ότι και φέτος η επισκεψιμότητα θα είναι μεγάλη και θα συνεχιστεί η ανοδική τάση που υπήρχε. 

Μια άνοδο που είχε δείξει ότι και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι από τη πίτα της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. 

Ωστόσο, το κλίμα, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα, δεν είναι τόσο αισιόδοξο, όσο ήταν τις αντίστοιχες περιόδους το 2017 και το 2018, τότε που ο τουρισμός άγγιξε το "κόκκινο".

Η Ελλάδα θα είναι και αυτό το καλοκαίρι ένας από τους βασικούς προορισμούς των ξένων τουριστών της Κεντρικής, Δυτικής, αλλά και Ανατολικής Ευρώπης, με τη διαφορά ότι φέτος έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλες χώρες που έχουν την ικανότητα να προσφέρουν φθηνότερα πακέτα.

Πρόκειται για χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία που σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, έχουν μπει δυναμικά σε όλες τις αγορές και διεκδικούν μερίδιο από την Ελλάδα.

"Είναι χώρες που εξαιτίας διάφορων παραγόντων έχουν την ικανότητα να προσφέρουν αρκετά φθηνότερα πακέτα από αυτά που βρίσκει ένας τουρίστας στην Ελλάδα" τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Λιγότερες οι κρατήσεις και στην περιοχή

Ήδη σε τοπ τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι κρατήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, είναι μειωμένες. Το σκηνικό της πτώσης δεν διαφέρει στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που τη διετία 2017-2018, άνθισε τουριστικά. 

Ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει πάνω σε αυτό: "Υπάρχουν λιγότερες κρατήσεις και μέχρι ώρας όλα δείχνουν ότι θα έχουμε λιγότερες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που υπάρχον μέχρι ώρας. Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά σίγουρα το κλίμα δεν έχει καμία σχέση με το 2017 και το 2018" και προσθέτει:

"Το ζήτημα για μας πλέον είναι η πτώση να μην είναι μεγάλη, αλλά να κινηθεί οριακά". Η Δυτική Ελλάδα θα έχει και φέτος επισκέπτες κυρίως από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί και τόσο από το Brexιt, αφού οι Βρετανοί τουρίστες που έρχονται στην περιοχή είναι, έτσι και αλλιώς, ελάχιστοι. 


Ανασταλτικός παράγοντας η φορολογία

Ρόλο πάντως στη μη συνέχιση της ανοδικής τάσης έχει παίξει σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο η φορολογία που εξακολουθεί να είναι υψηλή, παρόλο που ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει στηρίξει όσο κανείς την εθνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.  

"Στην Ελλάδα υπάρχει αυτός ο κανόνας, ότι πουλάει να φορολογείται" τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. "Το γεγονός αυτό όμως αναγκάζει τους ξενοδόχους να μη μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές τους και να χάνουν κρατήσεις από τις χώρες που προσφέρουν πολύ φθηνότερα τουριστικά πακέτα". Η Ελλάδα έτσι κινδυνεύει να χάσει τον τουρίστα μεσαίας οικονομικής δυνατότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. 

Όπως τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους ξενοδόχους και γενικότερα τον τουριστικό κλάδο σε μία τέτοια κατεύθυνση, έτσι ώστε η ανοδική τάση της τουριστικής δυναμικής της χώρας να είναι σταθερή και όχι πυροτέχνημα. Να ενισχύσει τον τουρισμό, με διαφημιστικές καμπάνιες,  με οργανωμένες δράσεις και γενικότερα δείχνοντας μία εξωστρέφεια, ουσιαστική και σε βάθος.