Με τη δική τους αγωνία ζουν οι επαγγελματίες της εστίασης αυτές τις μέρες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ετοιμάζονται να κλείσουν τα χειμερινά καταστήματά τους και να ανοίξουν τα θερινά. 

Το πρόβλημα όμως για τους επαγγελματίες δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τους ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες ημέρες από την Επιθεώρηση Εργασίας και τα μεικτά κλιμάκια που έχουν εξορμήσει στην αγορά της Πάτρας μοιράζοντας πρόστιμα για... ψύλλου πήδημα.

Βλέπετε, στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνουν τα κλιμάκια αυτά για την ανασφάλιστη εργασία, παραβάτες θεωρούνται και όσοι δεν έχουν βάλει για τους εργαζόμενούς τους τα αντίστοιχα ωράρια. 

Όσοι όμως έχουν ζήσει από κοντά την εστίαση και το πως λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι εκεί δεν έχουν ένα συμβατικό ωράριο και αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του καταστήματός τους, με τον έναν υπάλληλο τη μία φορά να δουλεύει πρωί, την άλλη βράδυ και ούτε καθεξής. 

Οι επιχειρηματίες, με βάση το γράμμα του νόμου, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν αυτές τις αλλαγές στους λογιστές τους για να έχουν σίγουρο το κεφάλι τους και να μη φάνε κάποιο πρόστιμο, όμως σκεφτείτε αυτό να είναι αναγκασμένοι να το κάνουν καθημερινά, τι διαδικασία θέλει και πόσο μπλέξιμο είναι.

Ο νόμος δεν λογαριάζει προφανώς τις ανάγκες της εστίασης και το κράτος, σύμφωνα με τα όσα λένε οι επαγγελματίες, το μόνο που το νοιάζει είναι να γεμίζει το δημόσιο ταμείο με τα πρόστιμα που μοιράζει κάθε τόσο. 

Ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, αφού μπορούν να φτάσουν και τα 500 ευρώ ανάλογα την περίπτωση (όταν δηλαδή ένας υπάλληλος εργάζεται εκτός του ωραρίου που έχει οριστεί) και που στην ουσία πέφτουν χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος ή κάποια ουσιαστική παράβαση. "Σκεφτείτε ένα μαγαζί να έχει 18 και 20 άτομα προσωπικό που αλλάζουν κάθε τόσο ωράριο για να βγαίνουν οι βάρδιες και τα ρεπό. 

Χρειάζεται ένα άτομο μόνο για να κάνει αυτή τη δουλειά και πάλι ούτε τότε δεν έχεις το κεφάλι σου ήσυχο" μας λέει επαγγελματίας του χώρου. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που τα καταστήματα είναι νεκρά από κίνηση και κλείνουν από τις 12 σχεδόν τις καθημερινές.