Για πιθανή επαναχορήγηση κονδυλίων από την Ελλάδα, που συνολικά ανέρχονται στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ευρώ, εκ των οποίων τα 80 – 90 περίπου εκατ. ευρώ διατίθενται για την Βόρεια Μακεδονία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνάντηση που είχε στην πόλη Γευγελή με την εκεί επιχειρηματική κοινότητα.

«Οι δυνατότητες που διαμορφώνονται με την Ελλάδα, ιδιαίτερα γι’ αυτή την περιοχή, αλλά πιστεύω και για όλη την χώρα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αύξηση του εμπορίου, της παραγωγής, της προώθησης των προϊόντων στην Ελλάδα, για νέες επενδύσεις από την Ελλάδα στην Βόρεια Μακεδονία, για κοινές επενδύσεις και άλλες πολλές δυνατότητες που διαμορφώνονται» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να συνεργαστούν με έλληνες εταίρους.

Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Κότσο Ανγκιούσεφ, απασχόλησαν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας καθώς και τα μέτρα στήριξης για την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα και για τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την περιοχή μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αυτή δημιουργεί σοβαρές προοπτικές για την ένταξή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην επιχειρηματική κοινότητα, στις επιχειρήσεις, στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές.

«Στην περιοχή της Γευγελή αυτές πρέπει να είναι πολλαπλάσιες αφού θα είναι ο πρώτος αντίκτυπος της φιλίας με την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρα