Οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνας της Πάτρας θα πραγματοποιηθούν και θα γίνουν με επιτυχία, παρά τις καθυστερήσεις που ομολογουμένως υπάρχουν και τις αλλαγές του επιχειρησιακού πλάνου από το master plan που είχε κατατεθεί για τη διοργάνωση αυτού του μεγάλου αθλητικού event. 

Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, το μεσημέρι της Τετάρτης. Στο πάνελ μίλησαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Φώτης Σαραντόπουλος, ο Project Manager Ηλίας Δαλαίνας και ο εκπρόσωπος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Καλαφατάκης (ο παλιός προπονητής μπάσκετ), μιας εταιρείας που είναι και ο "χρυσός" χορηγός της διοργάνωσης. Χαιρετισμό απεύθυνε εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο Τάκης Πετρόπουλος. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δαλαίνας το master plan της διοργάνωσης, αλλάζει στο επιχειρησιακό του πλάνο, προκειμένου να γίνει πιο ρεαλιστικό και να συμβάλει στην πραγματοποίηση των αγώνων, με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει και ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Με βάση λοιπόν το επιχειρησιακό πλάνο που έχει καταρτίσει η Οργανωτική Επιτροπή, οι αγώνες θα γίνουν σε τρία κεντρικά σημεία. 


Το πρώτο είναι ο χώρος γύρω από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, δίπλα στο Νότιο Πάρκο. Το δεύτερο θα είναι ο χώρος του κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Πλαζ και το τρίτο ο χώρος του Α. Πεπανός, στο Κουκούλι.

Στο χώρο γύρω από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ θα πραγματοποιηθούν όλα τα σπορ εκείνα που έχουν να κάνουν με την άμμο (beach soccerr, beach volley, beach tennis, beatch wresting κτλ). Εκεί εκτός αυτών των αθλημάτων θα γίνουν και οι αγώνες του θαλάσσιου σκι. 

Στο χώρο του κάμπινγκ της Πλαζ θα πραγματοποιηθούν όλα τα αγωνίσματα που έχουν να κάνουν με το νερό, ενώ στο Α. Πεπανός θα γίνουν οι αγώνες fish swimming και θα κατασκευαστεί πίσω από το κολυμβητήριο μία εγκατάσταση για σπορ στην άμμο που θα μείνει στην πόλη και στο ΠΕΑΚ.

Τα βασικό αγώνισμα επίδειξης, όπως ήδη έχει γράψει το patrasevents.gr, το sea water polo που, σύμφωνα με το master plan θα γινόταν στον μόλο της Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί τελικά μπροστά από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, στο ύψος του Νότιου Πάρκου. 

Ένα βασικό δεδομένο του master plan δεν θα υλοποιηθεί. Ο λόγος, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Δαλαίνας έχει να κάνει με τις διαφορετικά αποτελέσματα που προέκυπταν κάθε τόσο στον δειγματοληπτικό έλεγχο των νερών στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας. Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να μην το ρισκάρει, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι ομιλούντες. 

Το δεύτερο δεδομένο του master plan που αλλάζει ήταν κάπως αναμενόμενο. Στο επιχειρησιακό πλάνο δεν υπάρχει καν ο χώρος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς που ήταν να φτιαχτεί το αθλητικό κέντρο και που παραμένει σε άθλια κατάσταση. Η αναδιαμόρφωση του χώρου αυτού αποκόβεται εντελώς από τους Παράκτιους Αγώνες και παραμένει στις διεκδικήσεις της πόλης. Συνέντευξη Τύπου για τους Παράκτιους Αγώνες

Καταλύματα και διατροφή για τους αθλητές

Σε ότι αφορά τώρα το τουριστικό κομμάτι. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σαραντόπουλος, η Οργανωτική θα χρειαστεί όλα τα καταλύματα των ξενοδοχείων της Πάτρας για να φιλοξενήσει τους αθλητές και τις αποστολές.

Πάνω από 2.000 άτομα αναμένεται να έρθουν στην Πάτρα για τους αγώνες αυτούς. Ωστόσο, όπως τόνισε οι προσφορές που έχουν πάρει από τους ξενοδόχους είναι διπλάσιες σχεδόν των τιμών που υπάρχουν στο booking για τα ίδια δωμάτια, το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Ο κ. Σαραντόπουλος κάλεσε τους ξενοδόχους της Πάτρας να δείξουν το φιλόξενο πρόσωπό τους και ευχήθηκε χαρακτηριστικά ο "Ξένιος Ζευς να νικήσει τον κερδοφόρο Ερμή". 

Από τους ομιλούντες σε ότι αφορά το κομμάτι της διαμονής δεν αποκλείστηκε και η λύση ενός πλοίου που θα παίξει το ρόλο Ολυμπιακού χωριού. Όμως όπως διευκρίνισαν οι ίδιοι, αυτό στη χρονική στιγμή που είμαστε είναι αρκετά δύσκολο.

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός χώρου εστίασης, περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων (πιθανότατα στον Νότιο Πάρκο) έτσι ώστε να τρώνε όλοι οι αθλητές μαζί και να υπάρξει μία επαφή μεταξύ των αθλητικών αποστολών που θα καταλύσουν στην Πάτρα. 

Το μπάτζετ για τη διοργάνωση, όπως είπαν οι ομιλούντες, μετά από ερώτηση που τους έγινε, αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα νούμερο που είναι αρκετά πιθανό να ξεπεραστεί αν προστεθούν σε αυτό το κομμάτι της διαμονής και της διατροφής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πάει πιο ψηλά, αφού οι σχετικές διαπραγματεύσεις άργησαν να ξεκινήσουν.  

Ωστόσο, στο πλευρό της Οργανωτικής είναι το υπουργείο Τουρισμού που έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό κονδύλι για τον σκοπό αυτόν, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ειπώθηκε, θα ανακοινωθεί και νέος μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης. 


Η τελετή έναρξης, η λήξη και η μασκότ

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 31 του μήνα. Η τελετή έναρξης θα γίνει στο γήπεδο της Παναχαϊκής και η τελετή λήξης στο χώρο μπροστά από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και η μασκότ της διοργάνωσης, ο Πατρέας, φτιαγμένος από την Πατρινή γραφίστρια Κατερίνα Στασινοπούλου. Ωστόσο, εμπορικά, όπως τόνισαν οι ομιλούντες, η μασκότ δεν είναι ακόμα έτοιμη. Θα είναι μέσα σε λίγες ημέρες και τότε θα γίνει ειδική παρουσίαση για αυτήν. 

Σχετικά τώρα με το τι θα μείνει στην Πάτρα μέσα από την όλη διοργάνωση, ο κ. Σαραντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στο κύρος και στο βεληνεκές που θα αποκτήσει η πόλη για να διεκδικήσει στο μέλλον και άλλες τέτοιες μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι η επιτυχία των αγώνων αυτών θα είναι μια διαφήμιση για την αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Ο κ. Δαινελάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι τέτοιες διοργανώσεις δεν αφήνουν μόνιμες εγκαταστάσεις στα μέρη που γίνονται, όμως, θα υπάρξουν και υλικά οφέλη για την Πάτρα, από απόψεως αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών. "Οι Παράκτιοι είναι μία διοργάνωση που θα πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι γιατί ότι κερδίσει η Πάτρα μέσα από αυτούς θα αφορά όλη την πόλη, ότι χάσει από την άλλη, θα το έχουμε χάσει όλοι μαζί" τόνισε ο κ. Σαραντόπουλος.