Ξεκινά από την Πάτρα το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 η υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό» που χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, συμμετέχουν ως εταίροι.

Πρόκειται για μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων (έναρξη – τερματισμός Λιμάνι Πάτρας), την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές που θα διεξαχθούν σε Πάτρα, Μεσολόγγι - Αιτωλικό, Πάλαιρο - Μύτικα, και Λόγγο Αιγίου, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου 2019.

H Δυτική Ελλάδα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8) που θα ξεκινάει από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF) και σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει το τμήμα από Μενίδι έως Δερβένι.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στην δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1η ποδηλατική διαδρομή Πάτρα, Σάββατο 20/04/2019 (10 χιλιομέτρων έναρξη – τερματισμός Λιμάνι Πάτρας).

2η ποδηλατική διαδρομή Μεσολόγγι - Αιτωλικό - Μεσολόγγι, Σάββατο 04/05/2019 (23 χιλιομέτρων, διάρκεια μιας ώρας).

3η ποδηλατική διαδρομή Πάλαιρος - Μύτικας, Κυριακή 05/05/2019 (19 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία - λιμάνι – στον Πάλαιρο και τερματισμό στο λιμάνι του Μύτικα).

4η ποδηλατική διαδρομή Λόγγος - Αίγιο (Αλυκή), Σάββατο 11/05/2019 (μέσω Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών, με διέλευση από Σελιανίτικα, Άβυθο, Ροδοδάφνη, παραλία Αιγίου, Παναγία Τρυπητή και τερματισμός στην Αλυκή Αιγίου, ακολουθώντας τις οδού Ζωοδόχου Πηγής – Παυσανίου – Φιλοποίμενος).

Το έργο αποτελεί υποέργο του EuroVelo 8 -Mediterranean Route- Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές, προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.