Τερατούργημα χαρακτηρίζει την πρόθεση του πολυνομοσχεδίου του Κώστα Γαβρόγλου και του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών με το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου τονίζοντας ότι προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας αναφέρει τα εξής:

"Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο τερατούργημα που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το Υπουργείο σας με τη συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη μετονομασία του σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι επικίνδυνη και βαθιά αντιεπιστημονική. Ιδιαίτερη απορία και δυσάρεστη έκπληξη για εμάς αποτελεί η στάση του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος. Με το νέο συνονθύλευμα δημιουργείται ένα πανεπιστημιακό τμήμα με ένα πρόγραμμα σπουδών όπου μπλέκονται δύο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, δύο σχολές διαφορετικού επιπέδου και προσανατολισμού, στις οποίες θα υπάρχει συνεκπαίδευση δασκάλων και κοινωνικών λειτουργών και τελικά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και των δύο αντικειμένων.

Με την αλλοίωση του χαρακτήρα του Παιδαγωγικού Τμήματος, επιπροσθέτως, τίθενται σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του νέου τμήματος, εφόσον κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η επαγγελματική προοπτική αυτών των πτυχιούχων σε σχέση με τους αποφοίτους των άλλων Παιδαγωγικών Τμημάτων, στα οποία δε θα συμβαίνει αυτό που γίνεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από ότι φαίνεται, εδραιώνεται η βεβαιότητα πως πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση της παιδαγωγικής επιστήμης, των πτυχιούχων δασκάλων και μετέπειτα εργαζομένων δασκάλων, αλλά και των αποφοίτων κοινωνικών λειτουργών. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ακόμα και από τις παιδαγωγικές σχολές.

Αυτή είναι μια μόνο κραυγαλέα περίπτωση από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα και προωθεί τις γνωστές αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου, με την καθιέρωση ενός Λυκείου - εξεταστικού κέντρου και τη γενίκευση συγχωνεύσεων, καταργήσεων και μετονομασίας σχολών χωρίς ακαδημαϊκά - επιστημονικά κριτήρια και μακριά από τις μορφωτικές ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Το σωματείο μας και ο Κλάδος των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης έδωσε σειρά μακροχρόνιων αγώνων για να πετύχει την ανωτατοποίηση των σπουδών των δασκάλων και την ίδρυση του Διδασκαλείου της Πάτρας (Ευάγγελος Παπανούτσος», στο οποίο μετεκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες μάχιμοι δάσκαλοι. Δυστυχώς, οι πολιτικές των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έβαλαν πρόωρη ταφόπλακα στο Διδασκαλείο.

Τώρα, το έγκλημα ολοκληρώνεται με την πλήρη αποσύνθεση - διάλυση του παιδαγωγικού τμήματος και μάλιστα σε εποχή που οι κυβερνώντες επαίρονται πως βγήκαμε από τα μνημόνια. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας δεν εκπλήσσεται από τον ευτελισμό των νομοθετικών διαδικασιών που εφαρμόζετε και την τακτική των μονομερών αποφάσεων, χωρίς ίχνος διαλόγου με τη εκπαιδευτική κοινότητα, που έχει φέρει την κατάσταση στην παιδεία δεκαετίες πίσω.

Ωστόσο, την ύστατη ώρα καλούμε:

τον Υπουργό Παιδείας να επιδείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σωφροσύνη και να αποσύρει άμεσα τη ρύθμιση για τη συγχώνευση του
Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Δεν έχει το δικαίωμα να
καταστρέψει ό,τι χτίστηκε με τους αγώνες και τον ιδρώτα των δασκάλων, μόνο και μόνο για είναι συνεπής στις ιδεοληψίες του. Δεν μπορούμε επ’ ουδενί να δεχτούμε την υποβάθμιση – διάλυση του Παιδαγωγικού Τμήματος της πόλης μας.

Όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε διαρκή πάλη και αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτή η διάταξη ή να ακυρωθεί στην πράξη αυτό το τερατούργημα, που συνιστά έγκλημα σε βάρος των δασκάλων, των κοινωνικών λειτουργών, της δημόσιας εκπαίδευσης και της πόλης μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας σήμερα 18 Απριλίου προχωρά σε συνάντηση – παράσταση διαμαρτυρίας με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας στην κατεύθυνση της άμεσης αλλαγής στάσης του Τμήματος στο θέμα της συγχώνευσης".