Στη Βουλή με την διαδικασία του κατ' επείγοντος περνάει την Μεγάλη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου για τη παιδεία.  

Παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, της αντίστοιχης Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου της Πελοποννήσου και τα ψηφίσματα των σχολών και των τμημάτων των πολυτεχνικών σχολών της χώρας, το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει δεκάδες αλλαγές στον χώρο της δευτεροβάθμιας αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στην Πάτρα το πολυνομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου, αλλάζει τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τώρα στη σπουδαστική κοινότητα και επηρεάζει έμμεσα και την οικονομία της πόλης από τη στιγμή που η κατάργηση τμημάτων και η μεταφορά σχολών μειώνουν τον αριθμό των φοιτητών που αποτελούν τα τελευταία χρόνια την μοναδική ανάσα για τα καταστήματα της αχαϊκής πρωτεύουσας, δίνοντας της ζωή σε πολλά πεδία. 

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου. Τα σπουδαιότερα τμήματα του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ πολλά από τα τμήματα μοιράζονται σε διάφορες περιοχές όπως του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, του Πύργου και της Αμαλιάδας, με σκοπό προφανώς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, "πληγώνοντας" όμως έμμεσα την Πάτρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει δημιουργία του επιστημονικού κέντρου στη Ναύπακτο, ενώ παρά τις διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί από πολλές ακαδημαϊκές κοινότητες η μοναδική διόρθωση που έχει γίνει αφορούσε τη διατήρηση του τμήματος της Οπτικής στο Αίγιο, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον δήμαρχο και τους φορείς της πόλης. 

Για την Πάτρα η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Ανεξάρτητα με την επιρροή (θετική ή αρνητική) στο ακαδημαϊκό κύρος του Πανεπιστημίου Πατρών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο (ο καιρός θα δείξει πάνω σε αυτό), το σίγουρο είναι ότι συρρικνώνει την φοιτητική κοινότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας. Και αυτό είναι ένα πλήγμα.