Μορφή επιδημίας παίρνουν οι αποδοκιμασίες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της Συμφωνία των Πρεσπών.

Και η εκτίμηση των ανθρώπων του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, ότι όσο περνάει ο καιρός, η οργή των ψηφοφόρων θα εκτονώνεται, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Τελευταία κρούσματα ήταν τα επεισόδια που σημάδεψαν την περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστου Γιαννούλη στα Γιαννιτσά, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Εορδαία της Πτολεμαίδας, με την περιοδεία των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Αρβανίτη και Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Και στις δυο περιπτώσεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν δεκτά με αποδοκιμασίες και ακραία συνθήματα περί προδοτών. Αν και η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αποφεύγει να κατατάξει τους αντιδρώντες συλλήβδην στην φασίζουσα δεξιά, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις, για να ενισχύσει το αφήγημά της περί του κινδύνου της εθνικιστικής Ακροδεξιάς, που είναι και η ιδεολογική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμέτρηση για την Ευρωβουλή.

«Φύγε προδότη»

Ο κ. Γιαννούλης επισκέφθηκε την μακεδονική πόλη την Κυριακή και πήγε να χαιρετήσει τους κατοίκους, όμως οι περισσότεροι αντέδρασαν με οργή. «Τώρα ήρθες στην Νότια Μακεδονία;» έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ κάποιοι τον φώναζαν «προδότη» και άλλοι του έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητος. Ο κ. Γιαννούλης προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να μιλήσει μαζί τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα όταν πλησίασε έναν πολίτη και τον ακούμπησε, όπως φαίνεται και σε βίντεο που αποτύπωσε η κάμερα του euronews, εκείνος αντέδρασε με αγανάκτηση λέγοντας: «Μην με ακουμπάς, θα με λερώσει κιόλας. Να πάτε στα Σκόπια, στα Σκόπια προδότες, κοπριές».
Να μην ξαναπατήσετε εδώ.

Κάτοικοι αποδοκιμάζουν τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη στα Γιαννιτσά
Λίγο πιο κάτω από το σημείο του πρώτου επεισοδίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης- που προ καιρού είχε δηλώσει ότι όσοι αντιδρούν στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι ακροδεξιοί και είχε προκαλέσει αντιδράσεις- συνάντησε έναν πατέρα με το παιδάκι του και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πολίτης: Να σκέφτεσαι καλύτερα αυτά που λες στην τηλεόραση.
Γιαννούλης: Δεν ακούσατε τι είπα, θέλεις να ακούσεις τι είπα;
Πολίτης: Όχι δεν θέλω να ακούσω, είστε προδότης και θα ήταν προτιμότερο να μην ξαναπατήσετε εδώ πέρα.
Γιαννούλης: Ποιος θα μου το απαγορεύσει;
Πολίτης: Ο κόσμος.
Γιαννούλης: Δεν βλέπω κανέναν να μου το απαγορεύει.
Πολίτης: Να μην ξαναπατήσετε εδώ.
Γιαννούλης: Μόνο εσείς είστε ο κόσμος;
Πολίτης: Ναι εμείς.
Γιαννούλης: Είστε λίγο υπερβολικός.
Πολίτης: Να θυμάστε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.
Επεισοδιακή η επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα
Επεισοδιακή όμως ήταν και η επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο δημαρχείο της Εορδαίας, όπου αποδοκιμάστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Αρβανίτης και Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που ήταν καλεσμένοι σε εκδήλωση για την «Ευρώπη της Αλληλεγγύης».

Ομάδες πολιτών, όπως είχε συμβεί και προχθές στην Κατερίνη, αποδοκίμασαν τους δυο υποψηφίους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, αριστεροί».
Όταν ο κ. Αρβανίτης ερωτήθηκε πως απαντά στους συγκεντρωμένους απάντησε: «Ζήτω η Δημοκρατία, κάτω ο φασισμός. Νεοναζί δεν είναι; Που ήρθαν  από την Κατερίνη; Δεν τους είδατε; Εσείς πως θα τους απαντούσατε;».

Ο Κώστας Αρβανίτης χαρακτηρίζει τους πολίτες που τον αποδοκιμάζουν νεοναζί

Πάντως, αν οι αποδοκιμασίες σε βάρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται σε επιδημία, για άλλους ήταν διαβατήριο για να συμπεριληφθούν στις λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, λένε ορισμένες πληροφορίες, ότι εξασφάλισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής το διαβατήριο για τις Βρυξέλλες, αφού σε μια εποχή -το καλοκαίρι του 2018- που οι τοπικές κοινωνίες έβραζαν με το Μακεδονικό, εκείνος δήλωσε πρόθυμος  υποψήφιος να εκπροσωπήσει το κόμμα, στην επέτειο της απελευθέρωσης του Κιλκίς. Πρωτοβουλία που εκτιμήθηκε δεόντως από την Κουμουνδούρου. Ο κ. Κουρουμπλής αντιμετώπισε στωικά τις αποδοκιμασίες και μάλλον δεν του βγήκε σε κακό.