Μια σημαντική «παγίδα», που οδηγεί σε «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, κρύβει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με την ευνοϊκή ρύθμιση της απαλλαγής από το πρόστιμο για διορθώσεις στο Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική τροπολογία τονίζεται ότι «για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα».

Επιπλέον, διασαφηνίζεται ότι «δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο».

ΕΝΦΙΑ με μηνιαίο… τόκο

Στην ίδια τροπολογία, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», αναφέρεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό με τόκο 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο τόκος θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

«Παγίδα» και για όσους επιχειρούν να αποφύγουν την… «παγίδα»

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, όσοι σκέπτονται να… παρακάμψουν τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς θα εντοπιστούν σε μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων.

Σε αυτή την περίπτωση, αν διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων στο Ε9 πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Στόχος η ορθή απεικόνιση των ακινήτων σε Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «θα συμβάλει θετικά αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΙ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά κυρίως στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο».

Επιπλέον, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η ρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους – πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον, αφού υποβάλλονται μόνο για να δηλωθεί π.χ. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (για ελεγκτικούς σκοπούς της Διοίκησης) ή για να πραγματοποιηθεί ορθός εντοπισμός του ακινήτου (λόγω έλλειψης πλήρους ή ορθής απεικόνισης των χαρτών της ηλεκτρονικής εφαρμογής)».

Παρά ταύτα, κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 ενδέχεται να καταγραφούν αλλαγές σε ουσιώδη περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σ’ αυτά. Μεταξύ αυτών, είναι και οι επιπλέον διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, που να οδηγήσουν σε έκδοση νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ με αυξημένο το ποσό του αναλογούντος φόρου.