Οι Εκθέσεις που κατά καιρούς κοσμούν την Πάτρα και την Αχαΐα, όπως και το πρόσφατο Patras IQ, επιβεβαιώνουν τρία δεδομένα:  

  • Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες
  • Απαιτείται σύνθεση δυνάμεων μέσα από στενή συνεργασία παραγωγικών και επιστημονικών Φορέων
  • Οι δυνατότητες αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, ώστε η Περιφέρειά μας να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη

Υπάρχουν όμως οι εξής απορίες:

  • Γιατί λοιπόν μέχρι σήμερα η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης σε όλους τους τομείς;  
  • Γιατί δεν δίνει διεξόδους στα παιδιά μας, τα οποία ψάχνουν για …νέες πατρίδες;
  • Πού κάνουμε λάθος και παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα η Περιφέρειά μας μένει στάσιμη;

Η απάντηση είναι απλή:

Διότι απουσιάζει το τρίτο από τα δεδομένα που προανέφερα! Η Δυτική Ελλάδα όντως διαθέτει ικανό και άξιο ανθρώπινο δυναμικό στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα και την παροχή υπηρεσιών, ενώ είναι αστείρευτη η διάθεση συνεργασίας. Το μόνο πρόβλημα είναι πως… ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ. Έτσι, κάθε μέλος της τόσο ικανής κοινωνίας λειτουργεί αυτόνομα στην αναζήτηση της ευκαιρίας για να δημιουργήσει.

Κατά συνέπεια, η ευθύνη βαρύνει την … τοπική “κυβέρνηση”, (επιτρέψτε μου τον όρο), δηλαδή, τους διοικούντες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι οποίοι χρησιμοποιούν Εκθέσεις για φωτογραφίες και προσωπική επικοινωνιακή πολιτική, αφήνοντας όμως στην …άκρη την ουσιαστική αποστολή τους, αυτό της αξιοποίησης και προώθησης όλων όσων ΜΠΟΡΕΙ αυτή η κοινωνία να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ.

Έτσι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν δίνει καμία προοπτική, καμία ευκαιρία. Ο τόπος μας χάνει σημαντικά οφέλη. Κυρίως, όμως, χάνει την δυνατότητα ανάπτυξης η οποία αφενός να αγγίζει την καθημερινότητα όλης της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου να ανοίγει ορίζοντες για κάθε άξιο μέλος της, αναπτύσσοντας αμφίδρομη σχέση προσφοράς…

Μόνο η ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτής της πολιτικής αδράνειας και αρπαξίας μπορεί να επεναφέρει την περιοχή μας σε τροχιά επίτευξης στόχων, φέρνοντας την Δυτική Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο, μετατρέποντάς την σε Περιφέρεια - Δύναμης και Προοπτικής στην Ελληνική επικράτεια.

Ο Γιάννης Ταπεινός είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Δυτική Ελλάδα ΜΠΡΟΣΤΑ” και τον Κώστα Σπηλιόπουλο