Η φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων και οι τραγικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, εικόνες καταστροφής για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς του δυτικού πολιτισμού, φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της πυρασφάλειας για τα κτίρια - στολίδια της Πάτρας. 

Κτίρια που αποτελούν πολιτιστικά μνημεία για την αχαϊκή πρωτεύουσα, όπως το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο αντιδήμαρχος Πατρέων Χρήστος Κορδάς στον Γιάννη Γεωργόπουλο και στην εκπομπή του στο Ράδιο Γάμμα "Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο" η υποδομή πυροπροστασίας ήταν για χρόνια ανύπαρκτη. 

Ειδικότερα, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων δεν υπήρχε πυροπροστασία και όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούσε μόνο από τύχη δεν σημειώθηκε κάποια πυρκαγιά που θα σήμανε και την καταστροφή του. Μόλις πριν από μερικά χρόνια τοποθετήθηκε σύστημα πυρανίχνευσης, όμως υπάρχει πρόβλημα στην χρησιμοποίηση του σε περίπτωση ανάγκης. 

Βλέπετε, επειδή το κτίριο είναι μνημείο δεν έχει επιτραπεί η εγκατάσταση αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος. Όσο για το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο το μόνο εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για αυτό το κτίριο κόσμημα προστασίας από ενδεχόμενο πυρκαγιάς, είναι κάτι πυροσβεστήρες. 

Τίποτα άλλο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Κορδάς στην εκπομπή του Ράδιο Γάμμα δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα πυρασφάλειας, εφόσον δεν γίνει πρώτα η ανάπλαση του κτιρίου. Κατά συνέπεια η Πάτρα και τα κτίρια - μνημεία της είναι εκτεθειμένα στο κίνδυνο πυρκαγιών. 

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Χρήστου Κορδά.