Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η τιμητική συμμετοχή της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» στο 1ο φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Βουλευτικού(πρώτης Βουλής των Ελλήνων) στην κεντρική πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, στις 13 και 14 Απριλίου 2019. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων και συνδιοργάνωση με το ιστορικό Ωδείο Ναυπλίου «Αγγελική Μαυρούλη», με την αρωγή της Ι. Μ. Αργολίδος. Ο Βυζαντινός χορός του «Φωκαέως» προσκλήθηκε να τιμήσει το 1ο φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής με την παρουσία του, με αφορμή την προ έτους υπέροχη έκδοση του συλλεκτικού λευκώματός του και την πρόσφατη παγκόσμια διάκρισή του, με τη έκδοση του πρώτου αμφιωτικού, ψηφιακού  δίσκου χορωδιακής, Βυζαντινής Μουσικής στον κόσμο.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, στις 7.00μμ, το πρόγραμμα άνοιξε ο Βυζαντινός χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους», με 20λεπτο πρόγραμμα ύμνων του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Ναυπλίου και του φεστιβάλ, κ. Ιωάννη Χαβιαρλή. Στη συνέχεια ο κ. Χαβιαρλής ανέγνωσε σύντομο βιογραφικό του χορού του «Φωκαέως» και συνεχάρη την χορωδία, παρουσιάζοντας τις πρόσφατες διακρίσεις και επιτυχίες της. Κατόπιν, ο 35μελής Βυζαντινός χορός των Πατρών, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου,  παρουσίασε θαυμάσια το μουσικό του πρόγραμμα, αποδίδοντας υπέροχα τα Βυζαντινά μέλη με δωρικό τρόπο και Πατριαρχικό ύφος, με άριστες τονικές εναλλαγές και τέλεια αρμονία μέλους ισοκρατήματος. Τι να ξεχωρίσει κανείς; Την εξαίρετη και κατανυκτική απόδοση των Θεομητορικών ύμνων και των μελών Τριωδίου και Μ. Τεσσαρακοστής ή την καταπληκτική ερμηνεία των κλασσικών μαθημάτων της Βυζαντινής Υμνολογίας, καθώς ο χορός έψαλλε επί μιάμιση περίπου ώρα επιλογές των Τυπικών της Θείας Λειτουργίας, πασίγνωστους ύμνους της Αγίας Αναφοράς, πανηγυρική Δοξολογία και τον Χερουβικό ύμνο του Γ΄ ήχου. Μάλιστα ήταν τόσο θερμό, δυνατό και παρατεταμένο το χειροκρότημα των ακροατών στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού στο τέλος, που η χορωδία απέδωσε και έξτρα ύμνους, εκτός προγράμματος. Την παρουσίαση των μελών που απέδωσε η χορωδία ανέλαβε ο πρόεδρος του «Φωκαέως» κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος συμμετείχε στους ισοκράτες του χορού, ενώ εξαίρετες μονωδίες απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες του Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος, Ιωάννης Κοζιώρης και Νικόλαος Παπαδημητρίου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο χοράρχης της χορωδίας για την προσφορά τους, στους δύο Βενιαμίν του μουσικού συνόλου, Κωνσταντίνο Λέκκα και Παύλο Παπαδημητρίου, που αποτελούν το μέλλον του μουσικού σχήματος. Η ζεστή ατμόσφαιρα του φιλόμουσου κοινού, σε συνδυασμό με την εκπληκτική ακουστική της αίθουσας του Βουλευτικού και την μεγαλοπρεπή ερμηνεία των ύμνων από την χορωδία, συνέθεσαν μια άνευ προηγουμένου αξέχαστη, μουσική βραδιά. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής Αργολίδος κ. Ιωάννης Ανδριανός, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπλίου, Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Ρούτουλας, δημοτικοί σύμβουλοι, ιερείς και μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες της πόλεως του Ναυπλίου.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Βασίλειος Πατσός, π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Λάγιος Παναγιώτης, Λέκκας Κωνσταντίνος, Λέντζιος Παναγιώτης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μπιλιανός Θεόδωρος, Παναγιωτάκης Γεώργιος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπαδημητρίου Παύλος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τριπολίδης Βασίλειος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.