Παγκόσμια θλίψη για τις πληγές που άφησε σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η φωτιά και ένα από τα σύμβολα του Παρισιού και της Γαλλίας, την Παναγία των Παρισίων, προκαλούν οι εικόνες από το πέρασμα της πυρκαγιάς.

Όχι μόνο η Γαλλία και η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε τις αγωνιώδεις προσπάθειες, επί 8,5 ωρών, των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που κατέστρεφε για ώρες τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων.

Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να σώζουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν -σχετικά νωρίς- ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου

Την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε, η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε έναν από τους εμβληματικότερους ναούς του κόσμου, αυτού της Παναγίας των Παρισίων αποτύπωσε drone που σηκώθηκε πάνω από τον ναό στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί. Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Γάλλοι πολίτες τραγουδούσαν το Ave Maria -«Χάνεται η ιστορία μας στις φλόγες»

To σκηνικό γύρω από τον φλεγόμενο ναό ήταν συγκινητικό και τραγικό ταυτόχρονα, αφού εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τραγουδούσαν το Ave Maria για τη σωτηρία του ιστορικού αυτού οικοδομήματος και προσεύχονταν για να σβήσουν οι φλόγες. Δακρυσμένοι και αποσβολωμένοι, οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν μπροστά τους την Παναγία των Παρισίων να φλέγεται.

Γύρω από την περίμετρο ασφαλείας, κόσμος παρακολουθούσε κλαίγοντας την πυρκαγιά να καταστρέφει ένα παγκόσμιο μνημείο. Πολλοί δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη μπροστά στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, κάποιοι έψελναν, άλλοι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον.

«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία»

H καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων το απόγευμα της Δευτέρας μονοπωλεί -όπως είναι φυσικό- το ενδιαφέρον του πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων, σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου.

Tίτλοι όπως «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» και «Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») έκαναν την εμφάνισή τους, ωστόσο τίποτα δεν περιγράψει τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια καταστροφή που έκανε πραγματικά αγνώριστο ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για το Παρίσι αλλά και για όλη τη Γαλλία.